Mondvol Zorg symposium: Multidisciplinaire aanpak en innovaties bij dysfagie, trismus en voedingsproblemen
21 mei 2025 09:00 - 16:00
Woensdag 21 mei 2025 organiseert de afdeling logopedie van het Antoni van Leeuwenhoek het Mondvol Zorg Symposium " Multidisciplinaire aanpak en innovaties bij dysfagie, trismus en voedingsintake.
Dagelijks doen wij het zonder er bij stil te staan; eten en drinken. Wat als dit niet meer vanzelfsprekend is? Welke invloed heeft de behandeling van hoofd-hals kanker op het slikken en de voedingsintake? Welke impact heeft dit op het dagelijks leven? Hoe ga je hier als zorgprofessional mee om? Dit zijn vragen die deze dag besproken zullen worden.
Vanuit verschillende invalshoeken zal de multidisciplinaire aanpak bij onder andere dysfagie, trismus en voedingsintake worden belicht. Onze sprekers zijn experts uit diverse vakgebieden, waaronder logopedie, diëtetiek, tandheelkunde en fysiotherapie.
De nadruk ligt zowel op praktijkvoorbeelden, als op wetenschappelijke ontwikkelingen en nieuwe innovaties in diagnostiek en behandeling. Plenaire sessies zullen worden afgewisseld met break-out sessies waarbinnen iedereen een sessie kan bijwonen naar keuze.
PROGRAMMA HIGHLIGHTS
Gedurende de dag zullen de volgende onderwerpen aan bod komen:
- Psychosociale impact van dysfagie
- Meetinstrumenten bij dysfagie
- International Dysphagia Diet Standardization Initiative (IDDSI) framework
- Impact van een canule
- Volwaardige voeding
- Verminderde mondopening (trismus)
- Smaak- en geurveranderingen
De break-out sessies bevatten onderwerpen als:
- Behandelopties zoals lipofilling en palatum bumper
- Inzet van McNeill Dysphagia Therapy Program (MDTP) en Iowa Oral Performance Instrument (IOPI)
- Toepasbaarheid van Hoge Resolutie Impedantie Manometrie (HRIM)
- Fysiotherapeutische interventies
- Mondzorg bij xerostomie
Een gedetailleerd overzicht van het programma volgt.
VOOR WIE IS DIT SYMPOSIUM BEDOELD?
Dit symposium is bedoeld voor zorgprofessionals zoals logopedisten, diëtisten, fysiotherapeuten, andere paramedici en specialisten die te maken hebben met of meer willen weten over dysfagie, trismus en voedingsproblemen.