Endobronchial Ultrasound (EBUS)
Wat is een endobronchial ultrasound?
Een endobronchial ultrasound (EBUS) is een onderzoek naar de lymfeklieren die langs de luchtpijp zitten.
Dunne flexibele scoop
We doen dit met een scoop. Dat is een dunne flexibele bestuurbare slang met aan het uiteinde een miniatuurcamera en een echoapparaat. De scoop gaat via uw mond en keel in de luchtpijp. Voor het onderzoek wordt u in slaap gebracht.
EBUS: hoe gaat het in zijn werk?
Wat gaat er gebeuren
Hoe gaat een EBUS in zijn werk?
Voor het onderzoek wordt uw keel verdoofd en krijgt u een sterk slaapmiddel (propofol) of een roesje (midazolam) via een infuus. Geen narcose, want u moet wel zelf blijven ademen. Uw keel verdoven we met een spray. Dit smaakt bitter en maakt het slijmvlies in uw keel gevoelloos.
Weefselmonster
Voordat u gaat slapen, doen we een bijtring tussen uw kaken. Zo kunnen we de scoop inbrengen als u slaapt. Met de camera kunnen we goed in uw luchtpijp kijken en met de echo brengen we de aangrenzende lymfeklieren in beeld. Als we een weefselmonster van de lymfeklieren nodig hebben, prikken we die aan met een naald.
Van het onderzoek merkt u niks omdat u slaapt.
Voorbereiding
Voor het onderzoek moet u nuchter zijn. U mag niet meer eten en drinken vanaf middernacht tot het onderzoek. Uw medicijnen mag u wel gewoon innemen met een beetje water.
Codeïne tegen hoestprikkel
Slikt u bloedverdunners of medicijnen voor suikerziekte, dan vertelt uw arts u welke medicijnen u wel en niet mag nemen. Van uw longarts krijgt u een recept voor codeïne. Dat neemt u 1 uur voor het onderzoek in met een slokje water. Codeïne onderdrukt de hoestprikkel.
Na het onderzoek
Na het onderzoek blijft u nog een uur op de uitslaapkamer om bij te komen. Als er geen bijzonderheden zijn, hoort u dat meteen. Zijn er stukjes weefsel afgenomen, dan duurt het onderzoek daarvan ongeveer 10 werkdagen. De uitslag van het weefselonderzoek krijgt u van de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd.
Eten en drinken
Tot 1,5 uur na het onderzoek mag u niet eten en drinken. Uw keel is nog verdoofd en u zou zich kunnen verslikken. De eerste dag na het onderzoek kunt u wat bloederig slijm ophoesten. Blijft u bloed ophoesten, dan moet u contact opnemen met uw behandelend arts.
Niet alleen reizen
U mag niet autorijden of alleen met het openbaar vervoer of taxi naar huis gaan. We raden u dan ook aan iemand mee te nemen om u naar huis te brengen.