Mediastinoscopie
Een mediastinoscopie is een diagnostisch onderzoek waarbij de lymfeklieren rond de luchtpijp worden bekeken en weefsel wordt weggenomen voor onderzoek.
Kijkoperatie
Bij een mediastinoscopie vindt een kijkoperatie achter het borstbeen plaats, in het bovenste gedeelte van de borstholte, daar waar onder andere de luchtpijp ligt. Dit gebied heet het mediastinum en is het gebied tussen de rechter- en linkerlong. Een mediastinoscopie is een diagnostisch onderzoek, waarbij lymfeklieren gebiopteerd kunnen worden voor weefselonderzoek. Dit kan informatie opleveren die nodig is om een behandeling te kunnen adviseren. Het onderzoek vindt onder algehele narcose plaats.
Hoe gaat een mediastinoscopie in zijn werk?
Via een kleine snede in de hals, vlak boven het borstbeen, kan de chirurg met een korte open buis met een lichtbron (mediastinoscoop) al kijkend door de buis achter het borstbeen komen. Achter het borstbeen ligt het mediastinum. Hierin liggen het hart, de luchtpijp, de slokdarm, bloedvaten (onder andere de grote lichaamsslagader), zenuwen, lymfeklieren en lymfevaten. Met behulp van fijne instrumenten worden door de mediastinoscoop weefselmonsters (biopten) genomen uit de lymfeklieren langs de luchtpijp voor microscopisch onderzoek. Nadat de biopten zijn genomen wordt het sneetje in de huid met hechtingen gesloten.
Duur onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer een uur. In principe kunt u dezelfde dag nog naar huis.
Na het onderzoek
Na deze operatie heeft u niet veel pijn. Vooral de eerste dag kan een drukkend gevoel achter het borstbeen bestaan. Ook kan de nek wat stijf aanvoelen. Al snel kunt u weer normaal eten en drinken.
Uitslag onderzoek
Het onderzoek van de weefselmonsters kan enige dagen duren (zeven tot tien werkdagen). Als de uitslag er is, zal de longarts en/of chirurg die met u bespreken.