Over de studie
De PUMP-IT studie onderzoekt de behandeling van lever uitzaaiingen van darmkanker met chemotherapie via het infuus en via een chemopomp direct in de lever. Dit is een landelijke studie. In het overzicht deelnemende ziekenhuizen ziet u welke ziekenhuizen meedoen aan de studie.
Uitleg van de titel van deze studie
Darmkanker met niet-operabele uitzaaiingen in de lever
Bij darmkanker met uitzaaiingen in de lever hebben patiënten bij wie de uitzaaiingen met een operatie te verwijderen zijn, betere vooruitzichten. Soms kunnen de leveruitzaaiingen niet verwijderd worden, omdat er bijvoorbeeld te veel of te grote uitzaaiingen zijn. In dat geval krijgen deze patiënten eerst chemotherapie via een infuus. Deze voorbehandeling wordt ook wel inductietherapie genoemd. Dit is op dit moment de standaardbehandeling in Nederland. Als de uitzaaiingen goed reageren op de behandeling kunnen deze vaak wel worden verwijderd met een operatie. Het aantal patiënten dat uiteindelijk toch geopereerd kan worden is nog relatief klein. Deze nieuwe behandeling met een chemopomp kan dit aantal patiënten vergroten en ook betere uitkomsten bieden. Een deel van de patiënten kan op deze manier mogelijk zelfs genezen.
-
-
De behandeling met de chemopomp
Chemotherapie wordt direct toegediend aan de lever via de chemopomp, dit wordt ook wel Hepatic Arterial Infusion Pump (HAIP) therapie genoemd. Voor deze behandeling wordt een pomp met een diameter van ongeveer 8 cm onder de huid van de buik geplaatst met een operatie. Vanuit de pomp gaat de chemotherapie via een slangetje direct naar de slagader van de lever. Omdat de slagader de uitzaaiingen van bloed voorziet, komt de chemotherapie direct op de goede plek terecht. Via de pomp wordt er continu chemotherapie gegeven aan de lever. Het geneesmiddel dat wordt gebruikt heet Floxuridine. Omdat Floxuridine door de lever uit het bloed wordt gefilterd, komt er vrijwel geen chemotherapie in de rest van het lichaam. Op deze manier kan er een zeer hoge dosering worden toegediend en zijn de bijwerkingen beperkt.
Achtergrond
Deze behandeling wordt al langere tijd aangeboden in het Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC) in New York. Dit ziekenhuis staat bekend als een groot gespecialiseerd kankercentrum. Doordat de leveruitzaaiingen beter reageren op de gecombineerde behandeling wordt de kans vergroot dat de uitzaaiingen daarna toch geopereerd kunnen worden. Als de uitzaaiingen worden verwijderd met een operatie, leidt dit tot een betere overleving. Deze resultaten zijn veelbelovend, maar moeten eerst worden bevestigd met onderzoek uitgevoerd in Nederland.
In Europa
Deze behandeling werd in de Europese Unie nog niet eerder aangeboden. In een vooronderzoek (ook wel ‘pilot-studie’ genoemd) van het Antoni van Leeuwenhoek werden 31 patiënten behandeld met deze chemopomp. In dat vooronderzoek werd aangetoond dat we de gecombineerde behandeling veilig kunnen toedienen.
De PUMP-IT studie is een vervolgstap om onderzoeken of deze gecombineerde behandeling daadwerkelijk leidt tot een verbetering in de overleving.
PUMP-IT studie
In deze studie onderzoeken we of de behandeling met de chemopomp in combinatie met chemotherapie via het infuus de overleving verbetert bij patiënten met darmkanker met niet-operabele leveruitzaaiingen. De behandeling met de chemopomp wordt op dit moment alleen nog maar in studieverband gegeven. Er zijn een aantal criteria waaraan een patiënt moet voldoen om aan de studie te kunnen meedoen. Zo mag de kanker niet op andere plekken zijn uitgezaaid dan in de lever, en mogen ze geen eerdere behandeling voor de leveruitzaaiingen hebben gehad. Lees meer over de belangrijkste criteria voor deelname aan de studie.
Als patiënten in aanmerking komen voor de studie vindt er een loting plaats. Dat betekent dat de helft van de patiënten in de groep komt met behandeling met de chemopomp in combinatie met chemotherapie via het infuus. De andere helft komt in de groep met de standaardbehandeling met chemotherapie via het infuus.
Landelijk lever-panel
Een belangrijk onderdeel van deze studie is dat de scans van de patiënten worden besproken in een landelijk expert panel. Dit panel bestaat uit radiologen en leverchirurgen uit Nederland met veel ervaring in de lever chirurgie. De beoordeling of de lever uitzaaiingen verwijderd kunnen worden met een operatie is erg complex en is van veel factoren afhankelijk. Door patiënten in het panel te bespreken hopen we de kwaliteit van de zorg te verbeteren.
Financiering van de studie
De studie wordt gefinancierd door het KWF (Koningin Wilhelmina Fonds). Dit is een Nederlandse stichting die zich inzet voor onderzoek naar (de behandeling van) kanker. Via de AVL Foundation is het mogelijk om specifiek aan de PUMP-IT studie te doneren.
Het bedrijf Tricumed Medizintechnik GmbH (Kiel, Duitsland) is de fabrikant van de chemopomp die wordt gebruikt. Het bedrijf Intera Oncology, Inc. (Wellesley, Verenigde Staten) levert de chemotherapie voor in de chemopomp.
Betrokken partijen
Veelgestelde vragen
Hoe weet ik of ik in aanmerking kom voor de studie?
Aan de hand van verschillende onderzoeken en criteria wordt bepaald of u in aanmerking komt voor de studie. Bespreek dit met uw behandelend arts.
Hoe groot is de chemopomp?
De chemopomp is ongeveer 8cm bij 2cm groot. De chemopomp wordt onder de buikhuid bevestigd. U kunt de pomp soms zien en voelen. Dit doet geen pijn.
Welke bijwerkingen kan ik verwachten?
Lees meer over de mogelijke bijwerkingen.
In welk ziekenhuis kan ik worden behandeld met de chemopomp voor deze studie?
Op dit moment wordt de pompbehandeling alleen in het Antoni van Leeuwenhoek gegeven. Op korte termijn opent de studie in de andere ziekenhuizen voor de pompbehandeling: ErasmusMC, Amsterdam UMC, UMC Utrecht, RadboudUMC, LUMC, UMCG, MUMC, Amphia, IJsselland Ziekenhuis, Isala, Albert Schweitzer Ziekenhuis en OLVG.
Kan ik een MRI scan krijgen met de chemopomp?
Ja, de chemopomp is getest tot MRI scans van 3 Tesla.
Wordt de chemopomp ook voor andere aandoeningen gebruikt?
In Nederland wordt de behandeling met de chemopomp alleen in studieverband gegeven. Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar de volgende aandoeningen:
- Darmkanker met niet-operabele uitzaaiingen in de lever (PUMP-IT RCT)
- Darmkanker met operabele uitzaaiingen in de lever (PUMP I )
- Galwegkanker in de lever (PUMP IV)
Meer informatie over de andere studies is te vinden op www.chemopomp.nl