Hersentumoren: USZ STRIKE
De klinische studie USZ-STRIKE is bestemd voor patiënten met een diagnose van melanoom of het type longkanker dat ‘niet-kleincellige longkanker’ heet, bij wie de kanker is uitgezaaid naar de hersenen (hersenmetastasen). De hersenmetastasen veroorzaken geen of slechts weinig tekenen van de aandoening of ziekte.
De gebruikelijke behandeling van hersenmetastasen die ziek maken, is chirurgie of stralingstherapie (ook radiotherapie genoemd) in de hersenen. Een alternatieve behandeling voor patiënten met hersenmetastasen zonder of met slechts weinig tekenen van de aandoening is alleen met geneesmiddelen. De radiotherapie in de hersenen kan dan zo nodig op een later tijdstip worden toegediend.
Radiotherapie in de hersenen levert precies gerichte stralingsdoses af om de kankercellen te doden. Radiotherapie in de hersenen kan helpen om de groei van hersenmetastasen te vertragen. Het optimale tijdstip om te beginnen met radiotherapie is nog niet bekend.
Doel van het onderzoek
In dit klinische onderzoek willen we onderzoeken wat het beste moment is om radiotherapie te richten op de hersenen. Sommige patiënten zullen radiotherapie in de hersenen krijgen op ongeveer hetzelfde moment dat ze beginnen met de geneesmiddeltherapie tegen hun melanoom of longkanker. Sommige patiënten krijgen alleen de geneesmiddelbehandeling tegen hun melanoom of longkanker. Deze patiënten kunnen de radiotherapie in de hersenen op een later tijdstip krijgen, als hun hersenmetastasen gegroeid zijn. We willen ook uitzoeken hoe de radiotherapie de mentale functies aantast en de activiteiten van het dagelijkse leven en de levenskwaliteit.
Contactpersoon
Prof. Dr. P. Baas, 020 512 9098