Jongvolwassen met kanker (AYA): COMPRAYA studie
Landelijke studie naar vóórkomen, risicofactoren en medische en psychosociale gevolgen van kanker bij adolescenten en jongvolwassenen: De COMPRAYA studie. Prevalentie, risicofactoren en mechanismes van verminderde medische en psychosociale gezondheidsuitkomsten onder adolescenten en jongvolwassenen met kanker (AYA’s).
Doel onderzoek
Het doel van deze studie is inzicht krijgen in de prevalentie, risicofactoren en mechanismen van verminderde gezondheidsuitkomsten (medische en psychosociale, korte en lange termijn effecten, als ook de late effecten) over tijd bij AYA-kankerpatiënten. Dit inzicht helpt om leeftijdsspecifieke programma’s en richtlijnen te ontwikkelen gericht op preventie, optimale behandeling en ondersteunende zorg.
Duur van de studie
4,5 jaar (inclusie periode), 10 jaar follow up
Wordt er geloot?
Nee. Bij dit onderzoek speelt loting geen rol.
Voorwaarden
De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:
- Alle AYA’s gediagnosticeerd met kanker voor de eerste keer tussen 18-39 jaar, minder dan 3 maanden geleden, in 1 van de deelnemende centra
De arts beoordeelt aan de hand van de medische gegevens of patiënten daadwerkelijk voor dit onderzoek in aanmerking komen.
Behandeling
Op individueel niveau wordt patiënten die deelnemen gevraagd om jaarlijks een vragenlijst in te vullen. Er worden haar, bloed en ontlasting op drie tijdstippen afgenomen, te weten 3 maanden, 2 en 5 jaar na diagnose. Tevens worden, indien de patiënt toestemming geeft, medische gegevens uit het elektronisch patiëntendossier, de Nederlandse kankerregistratie en andere gezondheids-gerelateerde registraties verzameld. Ook zal gebruik worden gemaakt van het bij PALGA bekende tumorweefsel en zullen vitale parameters van patiënt gemeten worden.
Bijwerkingen
Het verzamelen van bloed, haar en ontlasting is minimaal invasief en de risico’s hiervan
Extra belasting voor patiënt
Deelnemende patiënten vullen bij start van de studie en daarna jaarlijks een vragenlijst in, bloed-, ontlasting- en haarafname op 3 maanden, 2 en 5 jaar na diagnose en er zullen vitale parameters van patiënt gemeten worden.
Deelnemende ziekenhuizen
Antoni van Leeuwenhoek (AVL)/NKI
Leids Universitair Medisch Centrum
Radboud Universitair Medisch Centrum
Maastricht Universitair Medisch Centrum
Universitair Medisch Centrum Groningen
Amsterdam UMC, locatie AMC
Amsterdam UMC, locatie VUMC
Erasmus Medisch Centrum
Universitair Medisch Centrum Utrecht
Onderzoeksgegevens
Wetenschappelijke titel: COMPRehensive assessment of prevalence, risk factors and mechanisms of impaired medical and psychosocial health outcomes among Adolescents and Young Adults with cancer: the prospective observational COMPRAYA cohort study
Kankersoort: Alle kankersoorten
Status (datum): Open
Aantal patiënten: 4000
Initiatiefnemers:
Prof Dr. Winette van der Graaf en Dr. Olga Husson
Coördinatoren
Dr. Renske Fles
Goedkeuring
Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO
Vermelding in trialregister:
Meer informatie
Nederlandse titel: De landelijke, prospectieve COMPRAYA cohort studie