Asbestkanker (mesothelioom)
Asbestkanker is een kwaadaardige vorm van kanker die ontstaat in de vliezen die om de borstkas en longen of de luchtwegen zitten. Deze kankersoort wordt ook wel borstvlieskanker of mesothelioom genoemd. Mesothelioom heeft de naam asbestkanker gekregen omdat 85% van de patiënten met deze vorm van kanker zijn blootgesteld aan asbestvezels.
De specialisten van het AVL Longkankercentrum zijn gespecialiseerd in thoraxoncologie, kwaadaardige tumoren die ontstaan in de borstkas. Dit zijn tumoren in de longen, luchtwegen, longvliezen en zwezerik. Hieronder vallen ook borstvlieskanker (mesothelioom/asbestkanker) en neuro-endocriene tumoren in de long. Het Antoni van Leeuwenhoek is een expertisecentrum voor mesothelioom in Nederland.
Op deze pagina leest u meer over de oorzaken en symptomen en de meest gebruikte onderzoeken en behandelvormen bij asbestkanker.
Oorzaken en symptomen asbestkanker
De meest voorkomende oorzaak van mesothelioom is asbest. Dit is een kleine vezel die via het ademhalen in de longen kan komen. Aan deze vezel heeft deze kankersoort de naam asbestkanker te danken. Veel mensen met asbestkanker hebben gewerkt op een plek waar asbest voorkomt. Zij waren bijvoorbeeld timmerlieden of loodgieters, of werkten in de scheepsbouw of spoorwegen. Het kan wel 20 tot wel 50 jaar duren voordat de blootstelling aan asbest klachten veroorzaakt. Niet iedereen die met asbest heeft gewerkt, ontwikkelt een mesothelioom.
Mesothelioom komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Mensen die roken en in aanraking zijn gekomen met asbestvezels hebben een hoger risico op longkanker.
Mesothelioom geeft in het begin weinig klachten. Symptomen die vaak voorkomen zijn:
- kortademigheid, met vochtophoping achter een long;
- hoesten en pijn bij doorzuchten;
- verminderde eetlust en gewichtsverlies.
Soorten asbestkanker
Mesothelioom komt voor in vliezen om de organen heen. Deze vliezen bestaan uit cellen die we mesotheelcellen noemen. Asbest kan deze cellen beschadigen. Asbestkanker komt meestal voor in het longvlies of buikvlies.