Tongkanker
Tonkanker is een kankersoort die begint in de cellen van de tong. Kanker in de mondholte is een weinig voorkomende ziekte. Daarom wordt de behandeling uitgevoerd in slechts enkele gespecialiseerde centra, waaronder het Antoni van Leeuwenhoek.
Op deze pagina leest u meer over de symptomen en de meest gebruikte onderzoeken en behandelvormen bij tongkanker.
Bezoek ook ons AVL Hoofd-halskankercentrum en lees meer over onze specialisten, patiënttevredenheid, nieuws en innovatie.
Per jaar wordt in Nederland bij ongeveer 200 mensen lipkanker en bij 700 mensen mondholtekanker geconstateerd. Tongkanker komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. De meest voorkomende leeftijd waarop mensen tongkanker krijgen is 55-64 jaar.
De meeste gevallen van tongkanker zijn plaveiselcelcarcinomen. Deze kankers beginnen in de platte cellen die het oppervlak van uw tong bekleden. Als tongkanker op tijd wordt ontdekt, kan deze kankersoort vaak met succes worden behandeld.
Oorzaken en symptomen
Meestal vormt tongkanker een vaste massa in de mond die aan kan voelen als een knobbel of bult. Mogelijke symptomen van tongkanker zijn pijn in de mond en moeite met spreken en/of slikken.
Factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan, zijn roken, alcoholgebruik en het Humaan Papillomavirus (HPV). Een vaccinatie tegen HPV kan het risico op het ontwikkelen van tongkanker verminderen. Het is ook belangrijk om te weten of mondkanker in de familie voorkomt.
Uitzaaiingen
Tongkanker kan zich verspreiden door het lichaam. Dit heet uitgezaaide tongkanker. De meest voorkomende plaats waarnaar tongkanker zich verspreidt zijn de lymfeklieren. De kankercellen kunnen zich ook verspreiden naar de longen, lever en hersenen.