Blaaskanker - niet-spierinvasief - kwaliteit behandeling
Op deze pagina kunt u meer lezen over de ervaringen van onze patiënten, de bekwaamheid van onze specialisten, innovatie en de actuele wachttijden bij de behandeling van niet-spierinvasieve blaaskanker.
Patiëntervaring
Patiëntervaring is de waardering van patiënten voor de zorg en service in het Antoni van Leeuwenhoek. Onze patiënten hebben aangegeven dat zij deskundigheid, persoonlijke aandacht, informatie, vertrouwen en de mogelijkheid tot eigen inbreng belangrijke aspecten vinden om het Antoni van Leeuwenhoek op te beoordelen.
Patiënttevredenheid in het Antoni van Leeuwenhoek
Patiënten beoordelen het Antoni van Leeuwenhoek met de volgende rapportcijfers.
-
8.9Luisteren
-
9.0Uitleg
-
9.1Deskundigheid
-
8.7Wensen bij keuze behandeling
-
8.8Samen beslissen
Bekwaamheid
Met bekwaamheid bedoelen wij de ervaring en deskundigheid van onze specialisten, specifiek voor deze vorm van kanker. Dit meten wij door bij te houden hoeveel patiënten jaarlijks worden behandeld, hoeveel patiënten er vragen om een second opinion en welke behandelingen er worden uitgevoerd.
-
1626
patiënten met blaaskanker
-
393
nieuwe patiënten
Onderverdeling naar type behandelingen
De bekwaamheid van ons team van specialisten is gebaseerd op de drie belangrijkste pijlers van onze behandeling: hoeveel patiënten geopereerd zijn, bestraald zijn en/of een behandeling met medicatie hebben ontvangen. Per pijler geven wij u inzicht in onze ervaring.
Chirurgische behandelingen (meest voorkomend)
-
127
Transurethrale resectie -
98
Blaasresectie
Radiotherapeutische behandeling (meest voorkomend)
-
121
bestraling blaas -
8
brachytherapie
Behandelingen met medicatie (meest voorkomend)
-
86
Chemotherapie -
47
Immuuntherapie
Veel patiënten nemen binnen het Antoni van Leeuwenhoek deel aan een klinische studie/ trial ten aanzien van behandeling met medicatie, bijvoorbeeld immuuntherapie. Deze aantallen zijn in dit overzicht niet meegenomen.
Behandelresultaten
Kans op terugkeer
Nadat de tumor door middel van een TUR-blaas is verwijderd, is er bij laag risico patiënten 15 procent kans dat de ziekte binnen 1 jaar terugkeert, en 31 procent kans binnen 5 jaar. Voor midden risico zijn deze kansen 24-62 procent en voor hoog risico 61-78 procent.
De terugkeer van een tumor wordt een recidief genoemd. Daarbij geldt dat hoe hoger het risico is, hoe groter de kans op een recidief. In principe kan de tumor opnieuw met een TUR-blaas worden verwijderd: in het geval van een recidief zal het zorgpad vanaf het begin moeten worden doorlopen.
Het verschijnen van een lokaal recidief na een radicale cystectomie wordt in het algemeen geassocieerd met een slechte prognose maar kan worden behandeld door middel van chirurgie, chemotherapie en radiotherapie.
Bron - alles over urologie zorgpad niet-spierinvasieve blaaskanker
Wachttijd tot behandeling
Wij willen u zo goed mogelijk informeren over de wachttijd per aandoening en wij doen dit op basis van een prognose van de huidige wachtlijst. De wachttijd kan om verschillende redenen per patiënt verschillen, uw behandelend specialist zal u hierover bij het poliklinische consult nader informeren.
Eerste afspraak
Wachttijd tot eerste afspraak
80% van onze patiënten wordt binnen één week gezien.
Voor (de verdenking van) blaaskanker bieden we ook sneldiagnose aan. Alle onderzoeken die nodig zijn om tot een diagnose te komen, vinden dan zoveel mogelijk op dezelfde dag plaats.
Vaststellen behandelplan
Tussen het eerste polikliniekbezoek en eerste diagnostiek zit vaak nog een periode waarin eventueel nog extra onderzoeken plaatsvinden, de behandeling met alle betrokken specialisten wordt besproken en het behandelplan definitief wordt afgestemd met de patiënt.
Start behandeling
Wachttijd tot start behandeling
Onze patiënten worden gemiddeld binnen onderstaand aantal dagen behandeld:
1. Chirurgische behandeling: <56 dagen
2. Behandeling met medicatie: <14 dagen