Chirurgie bij baarmoederhalskanker
Het operatief verwijderen van een tumor van de baarmoederhals is vaak ingrijpend. Afhankelijk van het stadium van de kanker kunnen we de baarmoeder ook sparen. Deze operatie heet 'exconisatie'. In een verder gevorderd stadium is het nodig om de baarmoeder al dan niet met lymfeklieren in het bekken te verwijderen. Bij nog verder gevorderdere tumoren die wel operatief behandeld kunnen worden, is het naast het verwijderen van de baarmoeder en de lymfeklieren, ook nodig om een stukje van het steunweefsel naast de baarmoedermond te verwijderen. Dit noemen we een Wertheim-operatie.
Het operatief verwijderen van een tumor van de is altijd ingrijpend. Afhankelijk van het stadium van de kanker kunnen we baarmoeder ook sparen. We nemen de tumor weg en het schijnbaar gezonde weefsel rondom. Dat onderzoeken we daarna op kankercellen.
In een vroeg stadium van de kanker is het mogelijk om de baarmoeder te behouden. Deze operatie heet 'exconisatie'. In een verder gevorderd stadium is de Wertheim operatie nodig. Deze operatie wordt bij kleine tumoren uitgevoerd via een kijkoperatie met behulp van de operatierobot. De baarmoeder wordt dan verwijderd, evenals het bovenste deel van de vagina, een groot deel van het omringende steunweefsel en de lymfeklieren uit het bekken.