Interventieradiologie
De afdeling interventieradiologie van het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) is gespecialiseerd in oncologische procedures. We hebben vele jaren kennis in huis, ook op het gebied van onderzoek. In het AVL behandelen we ook grotere tumoren met interventieradiologische behandelingen.
Bij de behandelingen worden tumorcellen vernietigd door middel van verhitting of bevriezing na het inbrengen van naalden. Daarnaast kunnen we via dunne slangetjes in de bloedbaan, galwegen, het maag-darmstelsel of de urinewegen behandelingen uitvoeren om de tumor te verkleinen of ter ondersteuning van behandeling van andere medische specialisten.
Tijdens de behandeling gebruikt de arts radiologische beelden om de precieze plaats van de tumor te bepalen. De beelden zijn afkomstig van een röntgenapparaat, echo-apparaat, MRI-scanner of CT-scanner. De behandeling is hierdoor heel gericht en hierdoor wordt het gezonde weefsel in de omgeving minder beschadigd. De behandeling is minder ingrijpend. Dit heet minimaal invasief. Interventieradiologsche procedures worden ingezet bij kleine tumoren, wanneer de behandeling niet kan plaatsvinden met een gewone operatie, of als iemand om gezondheidsredenen geen operatie kan ondergaan. De populaire naam is ‘opereren zonder snijden’.
De interventieradiologie in het AVL biedt de volgende behandelingen aan:
- Radiofrequentie ablatie /microwave ablatie
- Cryo-ablatie
- Transarteriële radio-embolisatie
- Cementoplastiek/ vertebroplastiek
- Embolisatie van tumorvaten
- Embolisatie van bloedingen
- Porta embolisatie
- Vena cava stent
- Vena porta embolisatie
- Transarteriële chemo-infusie (mitomycine)
- Percutane radiologisch gastrostomie (PRG)
- Percutane jejunostomie
- Gastro-jejunostomie
- Permanente ascites drain
- PICC-lijn
- Lies-lijn
- Pericard drainage/pericard fenestratie
- Percutane transhepatische galweg drainage (PTCD)
- Lymfatische procedures (waaronder ductus thoracicus embolisatie)
- Nefrostomie
- Dubbel J/ enkel J plaatsing
- Ureter stent
- Abces / lymphdrainage
- Biopten
- Arm port-a-cath
- Zenuwblokkade
- Allium stent