Radiotherapie bij maagkanker
Radiotherapie bij maagkanker is een behandeling waarbij de maag wordt bestraald.
Palliatieve behandeling bij maagkanker
Is de bestraling alleen gericht op het verlichten van uw klachten, dan spreken we van een palliatieve behandeling. Dan worden er meestal maar enkele (1-4) bestralingen gegeven. In een eerste gesprek zal de radiotherapeut of physician assistant u uitleg geven over het behandelplan.
Radiotherapie: hoe gaat het in zijn werk?
Verloop van de behandeling
Bestralen na operatie
Soms kan het nodig zijn om met chemoradiatie te behandelen na de operatie. Zo wordt de kans op terugkeer van de ziekte kleiner.
Gesprek met radiotherapeut
Na een gesprek met een radiotherapeut volgen er afspraken ter voorbereiding op de bestraling.
Radiotherapie
De radiotherapeut bepaalt, vaak in overleg met de chirurg, radioloog, maag-darm-leverarts en oncoloog het aantal bestralingen.
Chemotherapie
Als er chemotherapie tegelijk met de bestralingen wordt gegeven, gebeurt dat vaak één keer per week op de dagbehandeling via een infuus. Soms wordt er ook chemotherapie in tabletvorm gegeven.
Wat gaat er gebeuren?
Bij iedere patiënt met maagkanker zoeken we naar een behandeling op maat. Dit is soms bestraling na een operatie, gecombineerd met chemotherapie. In principe slikt u op de bestralingsdagen chemotherapietabletten en één keer per week krijgt u chemotherapie via een infuus. Om de nieren te beschermen wordt voor en na het infuus veel vocht gegeven. Dit betekent dat u dan gedurende twee nachten in het ziekenhuis wordt opgenomen.
Voorbereiding
Na een gesprek met een radiotherapeut volgen er afspraken ter voorbereiding op de bestraling.
Zo heeft u een voorlichtingsgesprek waarin onder andere veel praktische zaken aan bod komen. Ook wordt er een CT-scan gemaakt waarmee we het precieze bestralingsgebied bepalen. Tijdens de CT-scan ligt u op uw rug met uw armen boven het hoofd. We zetten dan een aantal tatoeagepunten op uw huid, zodat we u in exact dezelfde houding kunnen leggen bij de bestralingen. Soms zijn er nog een aantal extra onderzoeken nodig, zoals een bloed- en een nierfunctieonderzoek.
In verband met de te verwachten bijwerkingen is een consult bij de diëtist een standaard onderdeel van de voorbereiding.
De behandeling
De radiotherapeut bepaalt, vaak in overleg met de chirurg, radioloog en maag-darm-leverarts, het aantal bestralingen.
De behandelingen vinden plaats op werkdagen en duren telkens een kwartier. De daadwerkelijke bestralingstijd is echter veel korter: tussen de 1 en 2 minuten.
Radiotherapeutisch laboranten voeren de behandeling uit, maar in de behandelperiode heeft u wekelijks contact met de radiotherapeut of physician assistant.
Bijwerkingen
Of en hoeveel u last krijgt van bijwerkingen, hangt sterk af van het aantal bestralingen en de chemotherapie.
Bij 25 bestralingen treden de bijwerkingen vanaf de tweede of derde week op. Welke klachten u eventueel krijgt, wordt mede bepaald door de hoeveelheid gezonde weefsels en organen in het bestralingsgebied. De meest voorkomende klachten zijn misselijkheid en verminderde eetlust.
Soms zijn er ook dalingen van bijvoorbeeld de witte bloedcellen waarneembaar. De radiotherapeut zal u in het eerste gesprek meer vertellen over de bijwerkingen. Verder kan er vermoeidheid optreden en kunner er klachten van de slijmvliezen (met name in de mond) en de handen en/of voeten optreden.
Nazorg
Tijdens de bestralingsperiode krijgt u - meestal wekelijkse - controleafspraken bij de radiotherapeut of physician assistant. Diegene beantwoordt uw vragen, kan medicijnen voorschrijven en geeft uitleg over de controles na afloop van de bestralingsperiode.
Als u tijdens of na de behandeling behoefte hebt aan extra zorg, dan kan de radiotherapeut of physician assistant u doorverwijzen naar diverse hulpverleners binnen het Antoni van Leeuwenhoek. Denk aan fysiotherapeuten, ergotherapeuten, diëtisten, mondhygiënisten, logopedisten, maatschappelijk werkers en psychologen. Al deze hulpverleners zijn zeer ervaren in het verlenen van zorg aan kankerpatiënten, zowel tijdens als na het behandelingstraject.
Fertiliteitspreservatie
Deze behandeling kan schadelijke effecten voor de vruchtbaarheid geven. Het AVL heeft aandacht voor de kwaliteit van leven van de patiënt na de behandelingen en biedt de mogelijkheid voor fertiliteitspreservatie.