Omgaan met kanker
24 sep. 2019 16:35
Bij het horen van de diagnose kanker reageert iedereen anders. Ook hoe iemand omgaat met kanker tijdens behandeling en herstel is per persoon verschillend. Er zijn geen vaste regels over hoe iemand zich zou kunnen of moeten voelen. Toch zijn er wel adviezen te geven over het omgaan met kanker.
Marit van de Water, Nanda Wiegman en Anke van de Pol-Koemans krijgen dagelijks vragen van mensen over hoe zij het beste kunnen omgaan met kanker. Zij zijn ondersteuningsconsulent in het Centrum voor Kwaliteit van Leven bij het Antoni van Leeuwenhoek. In het interview met Marit van de Water en Nanda Wiegman kwam aan de orde welke vragen mensen stellen en wat hen helpt bij het omgaan met kanker.
Diagnose en onzekerheid
“Veel mensen voelen zich na de diagnose kanker volledig ontredderd”, zegt Marit van de Water. Sommige mensen voelden zich al langer niet lekker of hadden al fysieke klachten. Soms is het dan een opluchting te weten wat er aan de hand is.
Voor de meesten is het een periode van onzekerheid. Het is lastig om te begrijpen en onthouden welke behandelmogelijkheden er zijn. Wat de impact van de behandeling zal zijn, is dan vaak nog niet te overzien.
Bij velen zijn er heftige emoties. Ze kunnen moeilijk slapen of hebben moeite zich te concentreren. “Dat is ook normaal”, benadrukt Nanda Wiegman. Iedereen reageert anders. En de ene dag gaat het omgaan met de diagnose beter dan de andere dag. Vaak helpt het door weer structuur aan de dag te geven. “We vragen dan weleens of er eerder iets is gebeurd wat heftig was en wat toen hielp”, vult Marit van de Water aan. Zoals een wandeling door het bos om het hoofd leeg te maken. Als mensen een idee hebben wat hen helpt, kunnen ze dit ook uitleggen aan de mensen in hun omgeving. Ze kunnen om hulp vragen.
Marit van de Water licht toe: “Sommige mensen houden het bewust klein. Zij praten met enkele mensen over de kanker. Anderen vinden het juist prettig om het aan meer mensen te vertellen. Het gaat erom dat ze daarin zelf hun keuze maken. Dat ze doen wat voor hen helpt.”
Advies
• Neem iemand mee tijdens het gesprek met de arts;
• Instrueer de mensen om u heen: probeer uit te leggen wat u nodig hebt;
• Probeer structuur aan te brengen aan de dag en zoek voldoende afleiding;
• Bepaal dag voor dag wat u kunt doen;
• Doe wat voor u helpt.
Wat doet er toe in het leven?
“We adviseren mensen om vooraf na te denken wat zij belangrijk vinden in hun leven. En dit mee te wegen bij het kiezen van de behandeling”, zegt Nanda Wiegman. Eenieder mag daar zijn eigen ideeën over hebben en eigen keuzes in maken. Zoals bij de afweging over de behandelopties of bij de keuze voor een type stoma.
En als niet duidelijk is wat de impact is, dan is het advies om terug te gaan naar de arts om aanvullende vragen te stellen. Of hulp te vragen bij het maken van keuzes.
Rust en duidelijkheid bij behandeling
Tijdens de behandeling komt een patiënt min of meer in een keurslijf. Gesprekken met de behandelaar, toediening van medicatie en controles.