Online therapie verlicht overgangsklachten
22 feb. 2019
Vrouwen die vervroegd in de overgang zijn gekomen door de behandeling van hun kanker kunnen baat hebben bij kortdurende online cognitieve gedragstherapie. De therapie kan overgangsklachten verlichten en de frequentie van opvliegers en nachtzweten verminderen, blijkt uit een recente studie van het Antoni van Leeuwenhoek, gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Clinical Oncology.
Veel jonge vrouwen komen door de behandeling van borstkanker vervroegd in de overgang. Deze vrouwen krijgen behandelingen als chemotherapie, verwijdering van de eierstokken of hormonale therapie, die de hormoonhuishouding zodanig veranderen dat de vrouwen in de overgang raken. De overgang kent een breed scala aan klachten en uit onderzoek blijkt dat vrouwen vooral de opvliegers en het nachtzweten als belastend en belemmerend ervaren.
Gedachten en gedragingen
In 2012 heeft de onderzoeksgroep van gedragswetenschapper Neil Aaronson van het Antoni van Leeuwenhoek aangetoond dat het volgen van groepssessies gestoeld op cognitieve gedragstherapie de impact van deze opvliegers en nachtzweten kan verlagen. Deze studie liet echter ook zien dat het voor veel vrouwen praktisch niet haalbaar was om bij deze groepssessies aanwezig te zijn. Daarom werden de groepssessies vertaald in een online programma.
Een nieuwe studie van dezelfde onderzoeksgroep toont nu aan dat vrouwen die door de behandeling van borstkanker vervroegd in de overgang raken, baat hebben bij het volgen van een online cognitief gedragsprogramma. Er deden 254 vrouwen mee aan het onderzoek. Promovenda Vera Atema: "Zij werden over 3 groepen verdeeld: online cognitieve gedragstherapie met wekelijkse online begeleiding, online cognitieve gedragstherapie zonder begeleiding, en een wachtlijst. Het online programma bood de vrouwen 6 weken lang informatie en diverse oefeningen aan om gedachten en gedragingen onder te loep te nemen en aan te passen."
Triggers
De resultaten van het onderzoek laten zien dat vrouwen na het volgen van het online programma minder overgangsklachten ervaren dan de vrouwen op de wachtlijst. Ook de impact en de frequentie van opvliegers en nachtzweten was verminderd bij hen en ze rapporteerden een betere nachtrust. Een deelneemster noteerde: 'Ik heb meer inzicht gekregen in mijn opvliegers en ook herkenning en erkenning ervaren door het programma. Ook nuttige tips en informatie ontvangen. Zeker over slaap en slaapproblemen en over triggers voor opvliegers.' De resultaten van dit onderzoek zijn vorige week gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift Journal of Clinical Oncology.
De online therapie is momenteel nog niet beschikbaar. Neil Aaronson: "We analyseren momenteel de kosteneffectiviteit van de behandeling en hopen dat de verzekeraars met de resultaten daarvan snel besluiten tot vergoeding van deze behandeling. In de toekomst zouden we de therapie ook willen aanbieden aan ouderen vrouwen bij wie een borstkankerbehandeling de overgangsklachten verergert."
Het onderzoek werd opgezet in samenwerking met Marieke van Leeuwen, Hester Oldenburg en Marc van Beurden van het Antoni van Leeuwenhoek en Myra Hunter van King's College London. De online begeleiding werd verzorgd door medisch maatschappelijk werkers en psychologen vanuit het Centrum voor Kwaliteit van Leven van het Antoni van Leeuwenhoek en de specialistische GGZ-instelling het Ingeborg Douwes Centrum.
Dit onderzoek is gefinancierd door KWF Kankerbestrijding en Pink Ribbon.