Wat is goede zorg na totale laryngectomie?
18 jun. 2019 09:00
De afgelopen 30 jaar is de behandeling van patiënten met een vergevorderd stadium (T3 en T4) van strottenhoofdkanker (larynxcarcinoom) of onderste keelholtekanker (hypofarynxcarcinoom) ingrijpend veranderd. Steeds vaker kregen patiënten een orgaansparende behandeling met (chemo)radiotherapie, terwijl de toepassing van primaire chirurgie (totale laryngectomie) is afgenomen. Een totale laryngectomie wordt vaker ingezet als laatste redmiddel na voorgaande (chemo)radiotherapie. In dit veranderde behandellandschap is het belangrijk om, naast aandacht voor functionele en oncologische uitkomsten, ook postoperatieve zorg, postoperatief herstel en revalidatie na een totale laryngectomie te blijven monitoren, stelt Liset Lansaat in haar proefschrift.
De kwaliteit van de zorg, waaronder inzicht in het vóórkomen van complicaties, moet meetbaar zijn en daarvoor zijn eerlijke, klinisch relevante en bruikbare vergelijkingen nodig binnen en tussen behandelcentra. Daarnaast is er over bepaalde vragen nog discussie of onzekerheid. Wanneer mogen patiënten na hun operatie bijvoorbeeld weer eten? Is stemrevalidatie door middel van een stemprothese nog steeds een succesvolle methode?
Liset Lansaat nam de bestaande zorg na strottenhoofdverwijdering onder de loep en zette daarvoor onder andere een studie op waaraan alle primaire hoofd-halscentra in Nederland hebben meegedaan. En zij heeft een aantal van die vragen goed kunnen beantwoorden. Zo is o.a. gebleken dat patiënten na de operatie sneller weer kunnen beginnen met eten dan vroeger gedacht en dat stemrevalidatie met behulp van een stemprothese nog steeds een zeer succesvolle methode is.
Liset Lansaat promoveert 19 juni aan de Universiteit van Amsterdam bij Michiel van den Brekel en copromotor Frans Hilgers op het proefschrift Postlaryngectomy care, recovery and rehabiliation aspects.