Kanker in de zwangerschap: elke patiënt is uniek
Kanker tijdens de zwangerschap komt gelukkig weinig voor: slechts één op de 1000-2000 vrouwen krijgt ermee te maken. De keerzijde is dat gynaecologen en oncologen er ook zelden mee te maken hebben. Daarbij is elk geval uniek, onder meer doordat de patiënten verschillende vormen van kanker hebben.
Artsen moeten in al die unieke gevallen onder meer de lastige afweging maken tussen zo vroeg mogelijk behandelen - wat de patiënt de meeste kansen geeft - of zo lang mogelijk wachten, zodat de baby in de baarmoeder zo weinig mogelijk kans op schade heeft.
‘Wij vinden dat iedere patiënte met kanker verdient de meest optimale zorg verdient, ook als ze zich in een zeldzame situatie bevindt waardoor de standaardbehandeling niet altijd gegeven kan worden’, aldus Christianne Lok.
Emile Voest, medisch directeur van het Antoni van Leeuwenhoek:
‘We weten door onderzoek steeds meer over de behandeling van vrouwen met kanker in de zwangerschap. De Adviesgroep Kanker in de Zwangerschap zorgt dat iedere unieke patiënt in Nederland van de beste expertise en kennis kan profiteren.’
Nergens anders ter wereld
Zo’n adviesgroep bestond in 2012 nog nergens ter wereld. Inmiddels wordt het voorbeeld in een aantal Europese landen nagevolgd, met hulp van de Nederlandse Adviesgroep.
In de Adviesgroep Kanker in de Zwangerschap zitten anesthesiologen, internist-oncologen, hematologen, chirurgen, radiotherapeuten, gynaecologen, klinisch farmacologen en wetenschappelijk onderzoekers.
Onderzoek
Tot tien jaar geleden werd bij zwangere vrouwen met kanker de zwangerschap vaak afgebroken of de bevalling vroegtijdig opgewekt, om daarna de behandeling te starten. Sindsdien is, onder meer in het Antoni van Leeuwenhoek, veel onderzoek gedaan naar de behandeling van kanker tijdens de zwangerschap. Daaruit is gebleken dat het mogelijk is om een behandeling met chemotherapie vroeg in de zwangerschap te beginnen. Gebaseerd op de adviezen van de AKZ wordt dit dan ook steeds vaker gedaan in Nederlandse – en buitenlandse – ziekenhuizen. Wanneer dit onverhoopt niet mogelijk is, is het goed dat een arts hiertoe besluit na een grondig multidisciplinair overleg.
Nieuwe kennis
Ook bouwen de betrokken artsen door het werk van de Adviesgroep veel nieuwe kennis op, zodat kanker tijdens de zwangerschap steeds beter behandeld kan gaan worden. Dit zal extra versterkt worden wanneer meer landen hierin gaan samenwerken, weet Christianne Lok.
De Patient Impact Award
De Patient Impact Award is de jaarlijkse prijs van het Antoni van Leeuwenhoek voor klinische innovaties die diagnostiek, behandeling en/of kwaliteit van leven van patiënten met kanker hebben verbeterd of verwacht worden dat te zullen doen. Het Bestuur van het Antoni van Leeuwenhoek heeft de Patient Impact Award in 2018 ingesteld. De klinische innovaties zijn gebaseerd op een therapeutisch concept of wetenschappelijke vinding die ontwikkeld is in het Antoni van Leeuwenhoek zelf.
Links:
Adviesgroep Kanker in de Zwangerschap (AKZ)