Promotie Brigit Aarts - Interventieoncologie: beeldgestuurd, lokaal en minimaal invasief
24 okt. 2020 16:06
Een tumor in de nier verbranden of bevriezen, een leveruitzaaiing behandelen met radioactieve bolletjes: het zijn voorbeelden van interventieoncologie. Dat kan alleen als je een tumor heel precies in beeld kunt brengen. Dan kun je heel gericht en minimaal invasief behandelen. Brigit Aarts promoveerde er vrijdag 23 oktober op, bij radiologe Regina Beets-Tan, aan de Universiteit Maastricht.
- Titel proefschrift: Interventional oncology in the management of breast and kidney cancer
- Datum: 23 oktober 2020
- Universiteit: Universiteit Maastricht (lees meer)
- Promotor: Prof. dr. R.G.H. Beets-Tan
- Co-promotoren: dr. F.M. Gómez Muñoz en dr. E.G. Klompenhouwer
Wat is interventie-oncologie?
Tijdens interventie-oncologische procedures wordt gebruik gemaakt van beeldgestuurde technieken voor de lokale, minimaal invasieve behandeling van kanker. In het afgelopen decennium heeft de interventie-oncologie als minimaal invasieve behandeling een belangrijke rol ingenomen naast chirurgie, uitwendige bestraling en systemische therapie.
Voorbeelden zijn het verbranden of bevriezen van niertumoren of lokale behandeling van leveruitzaaiingen met radioactieve bolletjes of chemotherapie. Brigit Aarts heeft beide behandelingen geëvalueerd tijdens haar promotieonderzoek. Daarmee wilde ze verschillende factoren identificeren die geassocieerd zijn met veiligheid, effectiviteit en overleving. Zodat deze behandelingen uiteindelijk nog beter zullen worden, en we beter weten voor welke patiënten de interventie behandelingen geschikt zijn.
Minder bijwerkingen
Brigit Aarts: ‘Wat mij aanspreekt in de interventie-oncologie is dat je patiënten een behandeling kunt bieden die minder invasief is en waar ze dus minder last van hebben. Een deel van de patiënten kun je een behandeling bieden om de kanker nog een tijdje onder controle te houden, met minder bijwerkingen. Bij het andere deel van de patiënten streven we juist naar een behandeling met als doel genezing te bereiken waarbij tegelijkertijd patiënten minder lang in het ziekenhuis hoeven te liggen, en minder bijwerkingen hebben.’
‘Als je ergens plezier in hebt maakt het niet uit dat het veel werk is’
Brigit is in mei begonnen met haar opleiding Radiologie en Nucleaire Geneeskunde in het AUMC locatie VU. Het AVL onderzoeksteam op de afdeling Radiologie heeft ze ervaren als een hechte gemeenschap die samen gericht streeft naar een beter gebruik van moderne beeldvorming voor een betere behandeling van kankerpatiënten.
Het belangrijkste wat ze van haar promotor, Regina Beets-Tan heeft geleerd? ‘Als je ergens plezier in hebt en gepassioneerd ervoor gaat maakt het niet uit dat het veel werk is, dan is de weg naar het doel even plezierig als het bereiken ervan.’