Serie: kankeronderzoek raakt corona
12 jun. 2020 18:56
Kankeronderzoek raakt corona
Kankeronderzoeker Pia Kvistborg en haar team zetten hun onderzoeksmethode momenteel creatief in: ze zoeken naar het exacte stuk van het coronavirus dat immuuncellen kunnen herkennen zodat die de strijd kunnen aangaan. Een spannende zoektocht, met hopelijk net zulke spannende resultaten. In deze serie volgen we Pia en haar collega’s op de voet.
12 juni:tijd voor een adempauze en creativiteit
Het lijkt er misschien niet op, maar onderzoeker Anastasia is aan het wachten. Soort van. De afgelopen weken hebben zij en haar collega's enorm hard gewerkt om de immuunreactie tegen het coronavirus te onderzoeken. Nu ze hun artikel over de resultaten bij een wetenschappelijk tijdschrift hebben ingediend, kunnen haar lichaam en hersenen een beetje rusten. “Terwijl we wachten op de reactie van het tijdschrift, hebben we eindelijk wat tijd om adem te halen, creatieve ideeën op te doen voor vervolgprojecten en weer andere experimenten op te pakken”, zegt Anastasia. "Ik ben erg dankbaar dat ik de kans krijg om aan dit corona-project te werken. Proberen te helpen bij het oplossen van het coronaprobleem is heel bevredigend. Ik voel me nuttig.” Twijfelde ze op enig moment aan het werken met een virus dat anderen het leven ontneemt? “Ja, ik maakte me wel zorgen. Maar ik wist heel zeker dat ik dit wilde doen en we hebben strikte veiligheidsmaatregelen genomen. Naar de supermarkt gaan zou veel riskanter zijn geweest.”
25 mei: Eerste resultaten laten zien dat experiment werkt
“De eerste resultaten van ons experiment laten zien dat onze benadering werkt!” zegt onderzoeker Pia Kvistborg. Haar team zet de technologie die ze normaal voor kankeronderzoek gebruiken in om te ontrafelen welke stukken van het coronavirus onze immuuncellen (T-cellen) kunnen herkennen. “Het is wel nog te vroeg om iets te zeggen over de resultaten. Die moeten we eerst nauwkeurig analyseren.” Het is waanzinnig dat Pia en haar team nog recht uit hun ogen kunnen kijken, want nieuwsgierigheid houd hen deze dagen van 7 uur ‘s morgens tot middernacht in het lab. “Het is heel intensief, maar de teamgeest is geweldig. Het is zenuwslopend om tijdens het experiment te moeten wachten om te zien of er op ons scherm groene stippen verschijnen, die weergeven of er immuuncellen aan een bepaald stuk van het virus zijn gebonden. Het is zo spannend!”