Jong zijn en kanker hebben: met het AYA-team sta je er niet alleen voor
21 okt. 2021 11:13
De wereld op z’n kop in de bloei van je leven. Kan ik nog kinderen krijgen? Hoe doe ik het met mijn studie, met mijn werk? Komt mijn libido terug? Twijfels, onzekerheden, toekomst of niet.
Jaarlijks krijgen 3.900 jongvolwassenen tussen de 18-39 jaar te horen dat ze kanker hebben; deze patiënten worden AYA’s (Adolescents & Young Adults) genoemd. Sinds eind vorig jaar is er in het AVL een speciaal AYA-zorgteam actief, dat deze jonge patiënten ondersteuning biedt bij het zo goed mogelijk vormgeven van hun leven met kanker. Want jongvolwassenen met kanker hebben vaak leeftijdsspecifieke vragen, bijvoorbeeld over vruchtbaarheid, studeren, het aangaan van relaties en het zelfbeeld.
Eva Swart, verpleegkundig specialist AYA: ‘In deze korte film laten we zien wie we zijn als AYA-team en hoe we jongvolwassenen met kanker kunnen ondersteunen. We zijn er namelijk voor alle AYA’s in elke fase van, en na, de behandeling.’
Naast Eva Swart maken ook verpleegkundig specialist Elsbeth van der Laan, internist-oncoloog Winette van der Graaf en internist-oncoloog Martijn Kerst onderdeel uit van het AYA-zorgteam in het AVL. Indien nodig overlegt het AYA-zorgteam met andere zorgverleners in huis; denk aan medisch maatschappelijk werk, een psycholoog, een diëtist en een fysiotherapeut. Daarnaast kan, wanneer nodig, het AYA-zorgteam de patiënt doorverwijzen naar het Supportive Care Team, een geestelijk verzorger, een revalidatiearts of een seksuoloog. De medisch specialist blijft verantwoordelijk voor de behandeling en de controles en de verpleegkundig specialist blijft contactpersoon voor vragen over de behandeling.
Leeftijdsspecifieke AYA-zorg is landelijk in netwerkverband georganiseerd. Het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis is onderdeel van het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk, en bekleed samen met het Amsterdam UMC een leidende functie in de regio Noord-West.