NKI-microscopiefoto wint cover art wedstrijd
4 mrt. 2021 17:02
De afweercel op deze cover van het gerenommeerde tijdschrift Blood is vastgelegd door Hans Janssen van het Nederlands Kanker Instituut. De foto won de Blood Cover Art wedstrijd 2020 en gaf inzicht in waarom sommige kinderen lijden aan een gebrekkig immuunsysteem.
Voor haar onderzoek naar afweercellen besloot Sanquins onderzoeker Evelien Sprenkeler Hans Janssen te vragen om te helpen met de microscopiefoto’s. "Ik werk al vele jaren samen met de onderzoeksgroepen van Sanquin. Zij komen naar mij toe als ze microscopiebeelden met een hoge vergroting nodig hebben om hun vragen te kunnen antwoorden."
Beweeglijke bloedcellen
Hij legde de immuuncellen (neutrofielen) vast van twee kinderen met een uiterst zeldzame mutatie, in het MKL1-gen (cover foto). Deze kinderen lijden aan een slecht functionerend immuunsysteem. De mutatie blijkt de productie van het eiwit actine aan te tasten, waardoor de cellen van de kinderen minder beweeglijk zijn en de bloedbaan niet goed kunnen verlaten om infecties te gaan bestrijden. Janssens beelden laten zien dat de verdeling van actine in deze cellen verre van normaal is: ze bevatten veel minder van dit eiwit. Een vergelijking tussen een cel van een patiënt en een cel van een gezond kind laat dit duidelijk zien (zie afbeelding). De publicatie van Sprenkeler, Janssen en collega's bevat naast ander bewijsmateriaal ook korte microscopische video's waarop te zien is hoe immobiel de aangetaste afweercellen zijn.
Een immuuncel van een gezond kind (links) versus die van een kind met een MKL1-mutatie (rechts). De kleine zwarte stipjes zijn actine.
Meer weten?
- Lees de publicatie in het tijdschrift Blood
- Bekijk de video-opnames van bewegende bloedcellen
- Bekijk de pagina van NKI’s Electron microscopy facility