Ruim 5 miljoen van KWF voor Nederlandse celtherapie
20 dec. 2021 10:00
Het Antoni van Leeuwenhoek maakt deel uit van een nieuw nationaal platform voor de ontwikkeling van cel- en gentherapie voor kanker, waar KWF 5,3 miljoen euro in investeert. Het Antoni van Leeuwenhoek speelt een voortrekkersrol in de celtherapie voor vaste tumoren.
---
Celtherapie tegen kanker is een specifieke vorm van immuuntherapie. Immuuncellen (T-cellen) van een patiënt worden in het lab vermenigvuldigd en soms ook aangepast om de tumor beter te leren herkennen, en vervolgens via de bloedbaan teruggegeven aan de patiënt. De eigen cellen van een patiënt worden dus gebruikt als medicijn.
Celtherapie sneller naar de patiënt
In het nieuwe platform, DARE-NL genaamd, bundelen het Antoni van Leeuwenhoek, acht UMC’s , Sanquin en het Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie de krachten om de ontwikkeling van cel- en gentherapie in een stroomversnelling te brengen en celtherapie sneller naar de patiënt te brengen.
Inge Jedema, hoofd translationele celtherapie in het Antoni van Leeuwenhoek, is uiteraard blij met het besluit van KWF om hierin te investeren: ‘Het is uniek dat het gelukt is om binnen DARE-NL alle academische producenten van celtherapie samen te brengen. Hiermee kunnen we de ontwikkeling van celtherapie versnellen, maar die ook sneller beschikbaar maken voor patiënten.’
DARE-NL staat voor ‘Dutch platform for cancer-specific ATMP Research to ensure harmonized development, clinical testing and sustained patient access’. Maar gemakkelijker te onthouden is de frase uit het nieuwsbericht van KWF: ‘DARE-NL durft groot te denken’.
Celtherapie in het Antoni van Leeuwenhoek
Het Antoni van Leeuwenhoek speelt wereldwijd een voortrekkersrol in de celtherapie voor vaste tumoren. Het Centrum voor Celtherapie van het Antoni van Leeuwenhoek, dat onder leiding staat van John Haanen, is een van onze centers of excellence. Het biedt in studieverband veelbelovende nieuwe behandelperspectieven voor een beperkte groep patiënten voor wie geen andere behandelmogelijkheden meer zijn.
Het nieuwste onderzoek naar celtherapie in het Antoni van Leeuwenhoek is er vooral op gericht de T-cellen genetisch zodanig aan te passen dat ze precies de tumorcellen van de individuele patiënt kunnen herkennen en vervolgens uitschakelen.
Celtherapie-producten worden in het Antoni van Leeuwenhoek geproduceerd in de cleanrooms van de BioTherapeutics Unit, onderdeel van de apotheek.
Lees hier meer informatie over DARE-NL op de website van KWF.
Lees en bekijk ook: