"We vinden het belangrijk dat er aandacht is en blijft voor het bevolkingsonderzoek borstkanker in Nederland. Er kan niet genoeg benadrukt worden dat vroege opsporing van borstkanker ervoor kan zorgen dat er meer mogelijkheden van behandeling zijn, waardoor de kans op een positief effect van de behandeling toeneemt, met mogelijk minder ernstige bijwerkingen. En wat is er dan beter en mooier om in oktober, dé borstkankermaand, één van onze bussen te mogen neerzetten op het terrein van het Centrum voor Vroegdiagnostiek van het Antoni van Leeuwenhoek, hét enige gespecialiseerde ziekenhuis in Nederland op het gebied van kankerdiagnostiek, behandeling en onderzoek,” zegt Jacqueline Hofte, regiomanager van Bevolkingsonderzoek Nederland.
“Hoe eerder we kanker ontdekken hoe beter. Dat is waar we in het Centrum voor Vroegdiagnostiek elke dag hard aan werken. We testen personen met mogelijk een verhoogd risico op kanker, bijvoorbeeld op basis van familiaire aanleg. De boodschap van het belang hiervan dragen we graag gezamenlijk uit”, aldus Theo Ruers medisch hoofd van het Centrum voor Vroegdiagnostiek.
Bevolkingsonderzoek borstkanker in Nederland
In Nederland krijgt één op de zeven vrouwen borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar elke twee jaar (vanwege de gevolgen van de COVID-19 pandemie en een tekort aan personeel kan dat nu in sommige gevallen iets langer zijn) een uitnodiging voor dit onderzoek. Dankzij het gratis bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks tussen de 850 en 1075 vrouwen minder aan borstkanker. Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker en Bevolkingsonderzoek Nederland is te vinden op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl.
AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek, een Antoni van Leeuwenhoek initiatief
Het Centrum is in 2022 van start gegaan en combineert innovatie en wetenschappelijk onderzoek om zekerheid te geven bij risicofactoren of signalen die kunnen duiden op kanker. Wanneer er sprake is van een verhoogd risico op kanker is het belangrijk om tijdig onderzoek te doen. Het Centrum voor Vroegdiagnostiek richt zich op personen met mogelijk een verhoogd risico op kanker, bijvoorbeeld op basis van erfelijke aanleg. Hierbij hoeven er geen klachten te zijn. Ook personen met klachten die mogelijk wijzen op kanker, of personen waarbij vervolgonderzoek (bijvoorbeeld uit het bevolkingsonderzoek) nodig is, kunnen bij het Centrum terecht. De wachttijden zijn kort zodat er snel zekerheid gegeven kan worden. Meer informatie is te vinden op avlcentrumvoorvroegdiagnostiek.nl.