Primeur: eerste succesvolle operatie met op maat 3D-geprinte titanium onderkaak in Antoni van Leeuwenhoek

20 jul. 2022 15:00

Na vier jaar intensief onderzoek door het Antoni van Leeuwenhoek en het Nederlandse Mobius 3D Technologies (M3DT) is voor het eerst een titanium onderkaak geïmplanteerd bij een hoofd-halskanker patiënt, waarbij de onderkaak volledig is gereconstrueerd op basis van 3D MRI & CT scans van de betreffende patiënt. De operatie is succesvol verlopen.

Tumoren in en rondom de onderkaak worden meestal behandeld door een deel van de onderkaak weg te halen. De onderkaak wordt, indien mogelijk gereconstrueerd met bot elders uit het lichaam (meestal uit het kuit- of scheenbeen). Nadeel van deze reconstructie-methoden, is dat deze in circa 40% van de gevallen breken en/of dat de schroeven waarmee de strip is bevestigd losgaan. Dit heeft ongekend ingrijpende consequenties voor de betrokken patiënt.

Functies als praten, drinken en eten blijven behouden

Dit implantaat is veel sterker, onder andere doordat de krachten met een verbeterde bevestigingstechniek optimaal verdeeld worden. Het implantaat heeft bovendien van binnen een zogeheten ‘maasstructuur’. Daarmee behoudt het implantaat haar sterkte, terwijl de prothese toch licht aanvoelt voor de patiënt (vergelijkbaar gewicht van bot wordt benaderd). Het implantaat kan niet meer breken en de innovatieve bevestiging zorgt dat het implantaat goed blijft zitten. Omdat het implantaat op maat is gemaakt behoudt de kaak haar pasvorm en blijven belangrijke functies als praten, drinken en eten behouden. Zelfs het gereedschap dat de chirurg gebruikt bij de operatie is patiënt-specifiek. Ook is de operatie eenvoudiger en korter en is de kans op complicaties kleiner.

Foto Ontwerp Kaak 3D

Unieke samenwerking

Het 3D lab en de hoofdhals chirurgen van het Antoni van Leeuwenhoek hebben samen met het Nederlandse bedrijf Mobius 3D Technologies (M3DT) jarenlang gewerkt aan deze baanbrekende innovatie.

De verwachting is dat deze toepassing in 2023/2024 breder toepasbaar is. Ondertussen wordt onderzoek gedaan naar het verder uitbreiden van deze technieken voor implantaten elders in het aangezicht en schedel. Health Holland heeft deze ontwikkeling mede mogelijk gemaakt, door het verlenen van een innovatie subsidie.