"Stoppen met screening zou heel slechte zaak zijn" | Theo Ruers in Reformatorisch Dagblad
26 jul. 2022 09:00
Theo Ruers is oncologisch chirurg en hoofd van het Centrum voor Vroegdiagnostiek in het Antoni van Leeuwenhoek. Hij vertelt in het Reformatorisch Dagblad over het nut van bevolkingsonderzoek.
Dankzij screening op borstkanker, darmkanker en baarmoederhalskanker kan in totaal zo'n 20 tot 30% van de sterfgevallen aan deze kankersoorten in Nederland voorkomen worden. Het zou dan ook geen goed idee zijn om hiermee te stoppen, stelt Prof. dr. Theo Ruers. Hij is oncologisch chirurg in het Antoni van Leeuwenhoek en vertelde onlangs in het Reformatorisch Dagblad over het nut van bevolkingsonderzoek.
Bevolkingsonderzoek maakt het mogelijk om tumoren in een vroeg stadium te ontdekken, wat doorgaans de overlevingskans vergroot en meestal resulteert in minder ingrijpende behandelingen. Bij dikkedarmkanker kunnen kleine tumoren bijvoorbeeld namelijk relatief eenvoudig worden verwijderd. "Als de tumor groter is, moet de operatie vaak worden gecombineerd met chemo- of radiotherapie. De impact van zo'n behandeling is aanzienlijk. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de patiënt de rest van zijn leven een stoma nodig heeft", zegt Ruers.
Het Centrum voor Vroegdiagnostiek van het AVL doet onderzoek naar een efficiënte werkwijze van screening. Ruers, hoofd van het Centrum, verklaart: "Dat kan op twee manieren: door vooral patiënten te testen met een verhoogd risico op de ziekte. Of door de screeningsmethodes te verbeteren, zodat de uitslagen betrouwbaarder zijn."
Lees hieronder het volledige artikel.