Wereldkankerdag 2022 - Kanker raakt iedereen. Jou dus ook
1 feb. 2022 12:30
Ieder jaar wordt op 4 februari wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker. Dit jaar is er bijzondere aandacht voor het thema 'Kanker raakt iedereen. Jou dus ook'. Want voor wie de diagnose kanker krijgt, staat alles op z’n kop. Ook de gevolgen voor het gezin, de omgeving, het werk en andere levensgebieden kunnen groot zijn.
In het Antoni van Leeuwenhoek hebben we naast de medische behandeling ook aandacht voor de levensvragen en verhalen van mensen met kanker en hun partners. Dit jaar organiseren we een aantal activiteiten die gericht zijn om u te ondersteunen bij deze levensvragen. De meeste activiteiten organiseren we online vanwege de coronamaatregelen.
- 4 februari - Kopje thee met podcastluistertip AVL-Podcastserie Kanker krijg je niet alleen
Voor alle patiënten en bezoekers van het AVL ligt een presentje klaar om gratis mee te nemen op Wereldkankerdag!
Over de podcastserie: De ziekte kanker heeft niet alleen grote impact op het leven van degene die ziek is. Ook naasten hebben te maken met de ingrijpende gevolgen van de ziekte. Hoe deal je samen met alles wat er komt kijken bij het ziek zijn, de behandelingen, het onzekere levensperspectief? In de podcastserie Kanker krijg je niet alleen gaan patiënten hierover in gesprek met hun dierbaren. Ook reageert in elke aflevering een zorgprofessional van het Antoni van Leeuwenhoek op de situatie.
➜ De serie is hier te beluisteren.
- 7.00 uur - Start loop Te jong tegen kanker
Team Te jong tegen kanker loopt van het Antoni van Leeuwenhoek naar het Prinses Maxima Centrum om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. In januari 2021 kreeg initiatiefneemster Maaike de diagnose melanoomkanker met uitzaaiingen in beide longen. Zij wordt behandeld in het Antoni van Leeuwenhoek. In mei 2021 kreeg haar nichtje Allexa de diagnose neuroblastoomkanker met uitzaaiingen naar de botten en wordt behandeld in het PMC. De loop is de hele dag te volgen via de Instagram Stories op het Instagramaccount van het AVL = @antonivanleeuwenhoek.
➜ Actie steunen?
- 9.00 uur - Online interview met Anne Gaultherie van Weezel, medisch maatschappelijk werker
Op vrijdag komt er een interview met Anne Gaultherie van Weezel, medisch maatschappelijk werker, op onze website. In dit gesprek komt u meer te weten over de (dagelijkse) gevolgen van kanker op uw leven. Zoals: hoe kunt u uw omgeving betrekken bij het ziekteproces, hoe vertelt u het aan uw kinderen en wat betekent het voor uw werk. Anne geeft praktische handvatten om structuur aan te brengen aan uw leven met kanker.
- 10.00 uur Start Lotgenotengroep Hoofd-halsoncologiepatiënten.
Op 4 februari start voor de eerste keer een lotgenotenspreekuur dat is opgezet door de vakgroep Hoofd-halsoncologie in samenwerking met een aantal patiënten. Iedere week op vrijdag is de mogelijkheid om aan te sluiten tijdens dit inloopspreekuur om 13 uur. Hier kunt u terecht met uw vragen, zorgen of om verhalen te delen met andere patiënten. Op social media zal in een filmpje te zien zijn wat deze lotgenotenclub voor u als hoofd-halsoncologiepatiënt kan betekenen.
- 11.00 uur - Live sessie op Instagram met ondersteuningsconsulent Marit van der Water
Een ondersteuningsconsulent kijkt hoe het gaat met de patiënt en wel op verschillende vlakken. Heeft u hulp nodig? Hoe gaat het met bewegen, voeding en of werk? Of met het herstel? Tijdens deze live Instagramsessie kunt u alle vragen aan Marit stellen in relatie tot de impact van kanker op uw leven en die van uw naasten.
➜ @antonivanleeuwenhoek.
- 15.00 uur live sessie op Instagram
Live gesprek tussen hoogleraar Lonneke van de Poll en Jeannot Peijen van de stichting Ziek Gelukkig. Een tweegesprek over hoe de ziekte impact heeft op niet alleen de patiënt, maar ook zijn of haar naasten. U kunt live op instagram deelnemen aan dit gesprek of het op een later moment terugkijken.
➜ @antonivanleeuwenhoek.