“Tot nu toe werden patiënten met een stadium 2 melanoom na de operatie eigenlijk alleen gevolgd, maar niet direct behandeld, simpelweg omdat er nog geen behandeling voor is”, legt Sofie Wilgenhof uit. “Maar als je zo een dik melanoom hebt, is de kans op uitzaaiingen of terugkeer van de ziekte reëel. We onderzoeken nu of we de stadium 2 melanomen met de zogenaamde BRAF-mutatie, toch kunnen behandelen met medicijnen.
Een BRAF-mutatie betekent dat cellen ongecontroleerd delen en zo ontstaat een melanoom. Ongeveer de helft van de melanomen hebben zo een BRAF-mutatie. De medicijnen die gebruikt worden in de therapie die nu onderzocht wordt, richten zich heel direct op de cellen met die BRAF-mutatie. Het heet daarom ook “doelgerichte therapie”.
Loting
Als patiënten zijn doorverwezen door hun behandelend arts en in aanmerking komen voor de studie, worden ze in twee groepen verdeeld middels loting. De ene groep krijgt doelgerichte behandeling en de andere groep krijgt een placebo. Patiënten en hun behandelende artsen of verpleegkundig specialisten weten niet in welke groep ze terechtkomen.
Eerder onderzoek
De medicijnen die we nu onderzoeken zijn eerder onderzocht bij patiënten waarbij de kankercellen zijn uitgezaaid naar de lymfeklieren (stadium 3) of organen (stadium 4). Toen bleek de kans op terugkeer van het melanoom aanzienlijk verkleind. Dus we vermoeden dat het met een stadium 2 melanoom ook zou kunnen werken.
Als patiënten met een stadium 2B of 2C melanoom interesse hebben in deze studie en willen laten nakijken of er een BRAF-mutatie in de tumor aanwezig is, kunnen ze naar ons verwezen worden voor verdere informatie en onderzoek”, sluit Sofie af.
Andere deelnemende ziekenhuizen zijn:
- Erasmus MC
- Isala
- Leids Universitair Medisch Centrum
- Maastricht UMC+
- Radboudumc
- UMC Utrecht
- Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)