Endoscopie
Onder endoscopie vallen veel verschillende onderzoeken waarbij we met een camera naar binnen gaan. Het zijn darmonderzoeken, maar ook maag, longen, blaas, baarmoeder, galwegen. “Soms lijkt het maar één onderzoek, maar we kunnen daarin heel veel doen. Vaak worden er ook stukjes weefsel weggehaald. We zijn één van de weinige endoscopie-afdelingen waar we zoveel verschillende soorten scopieën doen voor zoveel verschillende specialismen. Dat maakt het AVL wel echt uniek”, vertelt Lisa.
Bonding
“Verhoudingsgewijs heb je hier als verpleegkundige maar heel kort patiëntencontact, want het is alleen tijdens het onderzoek, maar wel heel gefocust. Hoogstens twee uur voor bijvoorbeeld een darmonderzoek, maar een blaasonderzoek, een cystoscopie, is in tien minuten klaar. Voor een patiënt is het vaak wel heel spannend. Ze zijn hier vanwege een verdenking, dus als we iets zien, komt het vaak niet helemaal uit de lucht vallen. Je kunt op de monitor meekijken en ik kan dan veel uitleggen. Dat meekijken maakt het contact wel anders. Juist omdat mensen vaak gespannen zijn, hebben ze je ook wel echt nodig. Ik help ze door het onderzoek heen door te vertellen wat we allemaal gaan doen. Of ik probeer ze af te leiden. Dan volgt er eigenlijk altijd wel een mooi gesprek, want juist door de spanning zoeken mensen ook ze ook bonding. Dat vind ik het mooiste van het werk eigenlijk.
Geen schaamte
Het zijn niet plekken waar mensen graag bekeken willen worden, maar toch merk ik dat schaamte niet echt een thema is. Als mensen hier eenmaal zijn, gaat iedereen er heel nuchter mee om. Je merkt wel eens dat mensen het eigenlijk te lang hebben uitgesteld, geen uitstrijkje durfden te doen bijvoorbeeld. Dat is wel een maatschappelijk probleem.
Warm gevoel
In het AVL heb je wel echt dat warme gevoel. Het voelt hier heel huiselijk, eigenlijk helemaal niet als een ziekenhuis. We hebben hier ook een heel leuk en divers team, van mensen die hier al dertig jaar werken tot mensen die de opleiding nog aan het doen zijn. We helpen elkaar ook veel, de drempel is laag om iets te vragen als je bijvoorbeeld even iets niet weet.
Praktijkopleider
Ik ben sinds kort ook praktijkopleider en we zijn landelijk over aan het gaan op een andere manier van opleiden die sneller is en ook meer praktijkgericht. Als je bijvoorbeeld poliepen gaat weghalen, moet je daar theoretische kennis over hebben, maar je moet er ook een beetje feeling mee krijgen. Dat ontwikkel je door het onder begeleiding te doen. Die opleidingsmanier vind ik heel leuk om ook in de toekomst meer aan bij te dragen.”