Interview met Nancy Vermeer – Anesthesiemedewerker in opleiding
16 aug. 2023 11:06
Nog heel even en dan kan Nancy Vermeer haar diploma ophalen en is ze officieel anesthesiemedewerker. Nancy werkte al 15 jaar op een OK (operatiekamer) alleen dan niet met mensen, maar in een dierenkliniek. “Goede slaap geven met voldoende pijnstilling, dan weer wakker laten worden en dat heel nauwkeurig doen, dat vind ik een gaaf proces.”
Studeren
“Ik had wat oud-collega’s van de dierenkliniek die ook de ‘humane sector’ zijn ingegaan, en die zeiden: ‘Het is wel pittig, het is veel, maar dat ga je wel redden jôh.’ Het is wel grappig, want ik zat opeens met mijn 41 jaar ook tussen mensen van 19 die net van de havo kwamen. Het is een inservice opleiding, dus het ziekenhuis biedt jou de opleiding aan en je bent direct in dienst. Het Antoni van Leeuwenhoek was een klein beetje toevallig, maar ik ben nu heel blij dat ik hier terecht kwam. Mijn medestudenten waren regelmatig jaloers op de verhalen die ik vertelde, want er is veel persoonlijk contact met je praktijkopleider en er zijn hele korte lijntjes. Dat was voor mij heel fijn en veilig.
Tien minuten gesprek
De eerste keer op de OK was ook echt wel spannend. Ik dacht: ‘Een dier als patiënt was ik gewend, maar een mens is toch wat anders.’ Maar dat was eigenlijk direct weg. We halen de patiënt op van de holding en dan heb je meestal zo’n tien minuten dat iemand nog wakker is. En die tien minuten zijn eigenlijk altijd wel bijzonder. Vaak is er al een heel traject aan vooraf gegaan en is dit de afsluiting van een hoofdstuk. Mensen zijn vaak opgelucht dat de narigheid er nu uit gaat. Mensen schieten ook wel eens vol, zo van: ‘Nu is het echt.’ Mijn missie is om iemand in die korte tijd, in dat gigantische proces waarin iemand zit, een zo comfortabel mogelijk gevoel te geven.
In het begin van de opleiding loop je ook nog drie weken stage op een verpleegafdeling, ik ben zelf te emotioneel om verpleegkundige te zijn denk ik. Het valt me wel op dat er zoveel patiënten uit zichzelf al aangeven dat ze het zo fijn vinden om juist hier in het AVL te zijn, ondanks de reden waarom ze hier zijn.
Advocaat van de patiënt
Je moet beseffen dat je een verantwoordelijke baan hebt. De patiënt heeft veel middelen aan boord, dus die loopt niet zomaar weg, maar je hebt de patiënt in slaap gebracht, dus wij moeten zorgen dat het goed gaat. We hebben veel monitoring en we moeten al die informatie goed interpreteren. We merken de kleinste variaties op en als er veranderingen zijn, reageren we heel direct. Dat moet ook, want wij zijn eigenlijk de stem van de patiënt als die onder narcose is.
Ik vind het helemaal te gek op de OK. Het is gewoon een apart wereldje, je doet het echt met een team en dat maakt het ook wel gezellig. De eerste keer dat ik het AVL binnenkwam, voelde het gelijk heel warm, misschien doordat het zo open en licht is als je door de draaideuren naar binnen komt. Maar het valt me op dat die warmte en dat licht eigenlijk wel in alles zit; de begeleiding die ik krijg en zelfs wel met iedereen met wie ik contact heb gehad. Ik heb bijna mijn diploma en ik mag in het AVL blijven dus daar ben ik heel blij mee.”
Vacatures OK
Ben jij anesthesiemedewerker, sedatie praktijk specialist of operatieassistent en wil jij werken in een gezellig team waarmee je écht het verschil kunt maken voor de patiënt? Dan is de OK in het AVL misschien binnenkort jouw nieuwe werkplek! Bekijk de vacatures: