TIL-team wint Patient Impact Award 2023
18 okt. 2023 16:00
Het team van de TIL-behandeling wint de Patient Impact Award 2023, de jaarlijkse prijs van het Antoni van Leeuwenhoek voor de meest impactvolle klinische innovatie. Decennialang leek het een droom: een geneesmiddel maken van eigen afweercellen van patiënten met kanker. En toch lukte het: ons TIL-team ontwikkelde een celtherapie die precies dat doet. Vandaag nam internist-oncoloog en hoofdonderzoeker John Haanen de prijs in ontvangst.
In het basispakket
Begin dit jaar werd deze door het Antoni van Leeuwenhoek ontwikkelde TIL-therapie voor mensen met uitgezaaide melanomen opgenomen in het basispakket. Ten opzichte van behandeling met medicamenteuze immuuntherapie geeft TIL-therapie patiënten een meer dan twee keer zo grote kans op respons en een ruime verdubbeling van de progressie-vrije overleving. Bovendien lijkt het erop dat een deel van de patiënten geneest. Daar staat tegenover dat het bij een deel van de patiënten maar gedeeltelijk of niet werkt, en dat het een zware behandeling is.
Eigen afweercellen
“Decennialang leek het een droom: eigen afweercellen uit een tumor in het laboratorium opkweken en activeren, zodat ze bij teruggave aan de patiënt de tumor aanvallen en vernietigen”, vertelt jurylid en RvB-lid met portefeuille Zorg en Zorgontwikkeling Jacqueline Stouthard. “Maar het is ons TIL-team gelukt! Door intensieve samenwerking tussen fundamentele en translationele onderzoekers, door technische innovaties, door expertise van apothekers en lab-specialisten, door samenwerking tussen pathologen, chirurgen, internisten en tal van andere medisch specialisten, tussen artsen en verpleegkundigen, en door inzet van management en de AVL Academie is vanuit het Antoni van Leeuwenhoek de TIL-behandeling voor patiënten met uitgezaaide melanomen ontwikkeld en geïmplementeerd.”
Over de Patient Impact Award
Meer over de TIL-behandeling
- Hoe werkt TIL-Therapie?
- TIL-therapie in basispakket verzekering
- KWF investeert in Europese registratie TIL-therapie
- Doorbraak in kankerbehandeling met eigen cellen: 'Ik had eerst een doodvonnis' (NOS)
- Eigen afweercellen effectief als levend geneesmiddel
- Wetenschappelijke publicatie resultaten TIL-studie (NEJM)