Terabytes
In die onvoorstelbaar grote berg aan informatie (400 terabytes) hebben ze met computerkracht uitgedokterd welke bacteriën op welke plekken samenscholen (zie figuur). Daar was heel wat slim programmeerwerk voor nodig, want er zit relatief heel weinig bacterie-DNA in zo’n stukje weefsel.
“Verrassend genoeg bevatten niet alleen uitzaaiingen van darmkanker veel bacteriën”, vertelt onderzoeker Thomas Battaglia. Dat zou je kunnen verwachten omdat voornamelijk in de darm veel bacteriën zitten, die zouden kunnen meereizen tijdens uitzaaiing naar elders in het lichaam. “Welke bacteriën in een uitzaaiing zitten, blijkt sterk samen te hangen met de plek in het lichaam, de omstandigheden daar en het kankertype.”
Effect op therapie
Ook ontdekten ze een verband tussen bacteriën en het effect van therapie. Patiënten met longkanker en Fusobacterium in hun uitzaaiing, reageerden bijvoorbeeld slechter op immuuntherapie dan lotgenoten zonder die bacterie. Thomas: “Ook zagen we dat hoe bonter het bacteriële gezelschap was, hoe actiever de tumorcellen daar waren.”
“Ons werk opent deuren voor het verkennen van nieuwe vormen van behandelingen, bijvoorbeeld tegen bacteriën die de tumor mogelijk helpen”, zegt coauteur Iris Mimpen. “Het helpt ons begrijpen hoe de complexe omgeving van tumoren werkt, een omgeving waarin allerlei soorten cellen – en dus ook bacteriën – samenleven en elkaar beïnvloeden.”
Dit onderzoek is financieel mede mogelijk gemaakt door de AVL Foundation, KWF Kankerbestrijding en Oncode Institute.