Bijna verdwenen
Koert laat CT-scans zien van een patiënt die twee jaar geleden door de huisarts werd doorverwezen met buikpijn. “Ik had niet verwacht dat deze patiënt er nu nog zou zijn; zijn hele lever zat vol met uitzaaiingen van darmkanker. Hij was één van de eerste patiënten die we op deze nieuwe manier mochten behandelen.” Op de scans van na de behandeling is duidelijk te zien dat een groot deel van de uitzaaiingen verdwenen zijn. “De overgebleven uitzaaiingen konden we met een operatie uiteindelijk wel verwijderen en alles is nu weg. Er zijn geen garanties dat het niet meer terugkomt, maar dit is wel een enorme verbetering.”
400 keer krachtiger
“Het grote verschil met de standaardbehandeling is dat het medicijn heel gericht de lever behandelt. De dosis die gegeven wordt is maar liefst 400 keer hoger en daardoor zo effectief. Het middel dat we gebruiken, Floxuridine, bestaat eigenlijk al heel lang en blijkt heel effectief op deze manier. Omdat de lever dit medicijn ook weer direct afbreekt zijn de bijwerkingen beperkt. Daarnaast worden deze patiënten ook met normale chemotherapie behandeld. Inmiddels hebben we in een vooronderzoek bij 31 patiënten bewezen dat deze behandeling veilig is.
Ik ben heel hoopvol en denk dat het veel patiënten kan gaan helpen. Onze collega’s in de VS, New York, geven het al als behandeling en zij hebben ons de techniek geleerd. Vergeleken bij bijvoorbeeld immuuntherapie, is het eigenlijk een hele goedkope behandeling. De pomp kost iets meer dan vijfduizend euro en de chemo kost op dit moment honderdvijftig euro per dosering, dus dat scheelt nogal.”
Voorwaarden
Om mee te kunnen doen, zijn er een aantal voorwaarden. De eerste is dat je nog niet eerder chemotherapie hebt gehad. De tweede is dat de darmkanker alleen naar de lever mag zijn uitgezaaid, dus niet naar andere organen zoals bijvoorbeeld de longen.
De PUMP-IT studie gaat over zo’n drie maanden open voor patiënten en zal zo’n 5 jaar duren. Hij gaat lopen in 20 levercentra in Nederland. Het PUMP-IT team heeft van het KWF 2,3 miljoen gekregen om deze studie uit te voeren. “Op dit moment is deze behandeling alleen in studieverband beschikbaar. Wanneer deze studie bewijst dat de behandeling met een chemopomp beter is, zullen we ervoor gaan zorgen dat hij zo snel mogelijk wordt toegelaten en wordt goedgekeurd door de Nederlandse verzekeraars”, sluit Koert af.