Het ontcijferen van tumorherkenning door afweercellen
6 mrt. 2024 17:15
Ton Schumacher van het Nederlands Kanker Instituut, het onderzoeksinstituut van het Antoni van Leeuwenhoek, behoort tot een internationaal team dat de uitdaging aangaat om de code te ontcijferen waarmee afweercellen kanker kunnen herkennen. Onder leiding van Michael Birnbaum van het Massachusetts Institute of Technology heeft deze interdisciplinaire groep een Cancer Grand Challenges-award binnengehaald, goed voor maximaal $ 25 miljoen over vijf jaar.
T cellen zijn een type afweercel dat een centrale rol speelt in de afweerreactie van het lichaam. Bij immuuntherapie van kanker worden T cellen gestimuleerd om tumorcellen te vernietigen. De ontwikkeling van immuuntherapie heeft een grote impact gehad op de manier waarop we vandaag de dag bepaalde types van kanker behandelen. Toch variëren de effecten van deze therapie tussen verschillende kankertypes en tussen patiënten.
Herkennen van tumorcellen
Wetenschappers weten niet wat T cellen precies herkennen bij patiënten die goed reageren op immuuntherapie. Dit komt doordat T cellen van elke persoon unieke T cel receptoren (TCR) bevatten die verschillende tumoreigenschappen kunnen herkennen. Begrijpen hoe T cellen van iedere patiënt tumorcellen kunnen herkennen is van groot belang om het volledige potentieel van immuuntherapie te benutten. Team MATCHMAKERS wil met behulp van Kunstmatige Intelligentie (AI) modellen ontwikkelen die in staat zijn om te voorspellen op welke wijze tumorcellen herkend zullen worden door T cellen.
MATCHMAKERS
De onderzoekers verwachten dat de resultaten van de studie ook van belang zullen zijn voor bijvoorbeeld infectieziekten en auto-immuunziekten.
Internationaal
Team MATCHMAKERS brengt artsen, belangenbehartigers van patiënten en wetenschappers samen met expertise op het gebied van kankerimmunologie, informatica en structurele biologie. Deze samenwerking strekt zich uit over 10 instituten in de Verenigde Staten, Duitsland, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Het is een van de vijf nieuwe teams die vandaag bekend zijn gemaakt, met een totale investering van $125 miljoen om enkele van de meest uitdagende vraagstukken in kankeronderzoek aan te pakken.