Informatie over dicht borstklierweefsel en de inzet van een MRI
4 okt. 2024 11:00
Naar aanleiding van de recente berichtgeving rondom de inzet van MRI bij vrouwen met dicht borstklierweefsel delen wij de volgende informatie voor vrouwen en zorgprofessionals die hier vragen over hebben.
Het Antoni van Leeuwenhoek sluit zich aan bij de statements van beroepsverenigingen (NABON en NVVR) en doet een dringend appel op de verantwoordelijke (het ministerie van VWS) om zowel voldoende capaciteit voor bevolkingsonderzoek te creëren als transparantie te bieden over de dichtheid van borstklierweefsel.
Veelgestelde vragen
1. Hoe weet ik wat de densiteit van mijn borsten is?
- Bent u bij het AVL bekend en hebt u eerder een mammografie of MRI van de borsten gehad? Dan kunt u in MijnAVL (het patiëntenportaal), in het radiologieverslag, uw densiteit terugvinden. Dit staat meestal beschreven in de eerst regel van het verslag.
- Bent u niet bij het AVL bekend, tussen de 50 en 75 jaar oud en hebt u geen klachten? Dan verwijzen wij u naar het bevolkingsonderzoek.
2. Wat moet ik doen als ik klachten heb aan mijn borst(en)?
- Bent u niet bij het AVL bekend en hebt u wel klachten (ongeacht uw leeftijd)? Dan kunt u zich via de huisarts naar het AVL laten verwijzen voor een beoordeling van deze klacht in het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek.
3. Kan ik een MRI krijgen in het AVL als ik dicht borstklierweefsel heb?
- Nee, dat is nog niet mogelijk. Op dit moment wordt een MRI voor dicht borstklierweefsel nog niet standaard vergoed in Nederland.
Heeft u andere vragen? Neem dan contact op met het Centrum Patiënten Informatie