“Het begint voor mij met dat er eerst een diagnose gesteld moet worden als iemand binnenkomt met een verdenking. Dus mammografie, echo, punctie, soms ook gelijk biopten, vaak allemaal op dezelfde dag en dan weten we aan het einde van de dag al wat er aan de gaande is. Dan hebben ze een gesprek met mij en bespreken we het voorlopige behandelplan. We bespreken het meestal dezelfde week ook nog in ons multidisciplinair overleg; dan kijkt het hele team ernaar.
Je bent als verpleegkundig specialist echt wel een spin in het web van dat hele multidisciplinaire karakter, want als VS hebben we met iedereen contact, in de hele keten. Dus ook buiten het ziekenhuis met bijvoorbeeld de huisarts of medisch specialisten of met verpleegkundig specialisten van andere ziekenhuizen. Daardoor bouw je met patiënten heel veel op hè, want jij bent degene die slecht nieuws vertelt. Maar je bent ook degene die het behandelplan voorstelt. Dat besluit je niet allemaal in je eentje natuurlijk, want er zit een heel team achter, maar ik voer wel vaak het gesprek.
Cure en Care
Het vak van verpleegkundig specialist bestaat in Nederland zo’n 25 jaar, toch merk ik dat het niet altijd bij iedereen bekend is wat we nu eigenlijk doen. Door onze verpleegkundige en medische achtergrond combineren we ‘cure en care’, dat is de kracht van de VS. We hebben door onze ervaring een holistische blik; we zien de mens achter de patiënt. Deze combinatie van zorg maakt mijn vak ongelooflijk fascinerend.”
Promoveren
Naast haar werk in de kliniek met patiënten, doet Lisette Jansen ook promotieonderzoek. “Ik kijk naar vrouwen die genetisch of familiair belast zijn met borstkanker en wanneer er besloten wordt om preventief de borsten te verwijderen. We weten dat als je het BRCA1 of BRCA2 gen hebt, je tot 80% kans hebt om borstkanker te ontwikkelen. Maar de afgelopen jaren hebben we nog veel meer gen mutaties ontdekt die ook een relatief hoog risico geven. En wat doe je dan? Wanneer besluit je met een patiënt tot een operatie? En hoe bespreek je dat?
Ambitie
Ik ben ambitieus en wil echt iets kunnen doen voor deze patiëntencategorie. Onderzoek doen is niet alleen maar voorbehouden aan medisch specialisten. Hier in het AVL is er veel ruimte en aandacht voor onderzoek en ik hoop dat ik met mijn PhD eraan kan bijdragen om dat ook voor verpleegkundig specialisten landelijk op hoger niveau te krijgen. Dat is wel mijn missie. Ik wil ook mijn collega VS-ers laten zien hoe onwijs tof het is om promotieonderzoek te doen. Ik doe het in deeltijd, dus ik ben nog wel even bezig. Ondertussen blijf ik nog gewoon werken als VS-er, want ik vind de combinatie van zorg en onderzoek gewoon heel leuk. Ik hoop dat ik dan ook andere PhD-kandidaten kan gaan begeleiden. Of dat ik onderwijs ga geven op de hogeschool of universiteit. Dan zou ik nog postdoc onderzoeker kunnen worden. Waarom niet?”