Investeren is essentieel
Carla van Gils, directeur KWF: “Om de toekomst voor mensen met kanker te veranderen is het essentieel dat er ambitieus geïnvesteerd wordt in onderwijs en onderzoek. Als grootste gezondheidsfonds van Nederland investeert KWF jaarlijks miljoenen in baanbrekend onderzoek. Maar dat is lang niet genoeg om de ruim 1 miljard euro te compenseren die nu wegvalt op de Rijksbegroting. Het financieren van onderzoek moet een gedeelde verantwoordelijkheid blijven met de Nederlandse overheid.” KWF, het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en het Nederlands Kanker Instituut staan hierin niet alleen: een grote meerderheid van de kiezers (69%) vindt het een slecht idee dat de regering wil bezuinigen op Nederlandse universiteiten en wetenschap. Van de kiezers van de coalitiepartijen (PVV, VVD, NSC, BBB) vindt maar liefst 62% de bezuinigingen een slecht idee.
Stilstand is achteruitgang
De succesvolle kankerbehandelingen die we vandaag kennen zijn het resultaat van decennialange gezamenlijke investeringen in wetenschappelijk onderzoek. De afgelopen jaren heeft de overheid samen met KWF bijvoorbeeld een belangrijke bijdrage geleverd aan het Oncode samenwerkingsverband waarin ruim 900 fundamentele onderzoekers samenwerken om doorbraken te realiseren in de diagnose en behandeling van kanker. In combinatie met het stopzetten van het Nationaal Groeifonds vormen de gepresenteerde bezuinigingen op hoger onderwijs en wetenschap een serieus risico voor de behandeling van de patiënten van morgen. Door deze bezuinigingen bereiken innovatieve geneesmiddelen en behandelingen de patiënt veel later. Tijd die menig kankerpatiënt niet heeft. Stilstand staat voor kankerpatiënten gelijk aan achteruitgang.
Ook de maatschappij kan zich deze stilstand niet permitteren. De druk op de zorg neemt toe, de zorgkosten stijgen en het aantal patiënten groeit. Met de bezuinigingen op hoger onderwijs en wetenschap werkt het kabinet dus niet alleen de overlevingskansen van kankerpatiënten tegen, maar ook de eigen ambities rondom het terugdringen van wachtlijsten en het verminderen van de druk op het zorgpersoneel. Innovaties in het voorkomen, opsporen en behandelen van kanker zijn cruciaal om de grote maatschappelijke opgave die voorligt het hoofd te kunnen bieden. Dat vraagt investeringen met een langetermijnvisie.
Internationale concurrentie
“Bovendien leiden de bezuinigingen ertoe dat Nederland als onderzoeksland verder achter gaat lopen op andere Europese landen zoals blijkt uit de Europese innovatie scorecard. Als je dat wilt voorkomen zijn juist extra investeringen in onderwijs en onderzoek nodig om in Nederland getalenteerde onderzoekers en medisch specialisten op te kunnen blijven leiden en te behouden voor de patiënt van morgen”, aldus Maurice van den Bosch voorzitter van de Raad van Bestuur van het Antoni van Leeuwenhoek.
KWF, het Antoni van Leeuwenhoek en het Nederlands Kanker Instituut roepen daarom dit extraparlementaire kabinet op om deze bezuinigingen terug te draaien. We moeten de handen ineen blijven slaan zodat we kankerpatiënten in Nederland ook in de toekomst de beste vooruitzichten kunnen bieden. Zij mogen niet de dupe worden van de krappe portemonnee van dit kabinet.