Sinds 2012 heeft René Medema een gezichtsbepalende rol vervuld als voorzitter van de raad van bestuur van het Antoni van Leeuwenhoek (AVL), waar hij zich heeft ingezet voor vernieuwingen in het kankeronderzoek en de kankerzorg. Na 12,5 jaar neemt hij afscheid als bestuursvoorzitter en directeur wetenschap en verruilt hij het Antoni van Leeuwenhoek voor het Prinses Maxima Centrum. Bij zijn afscheidssymposium werd hij verrast met deze bijzondere onderscheiding.
Medema’s baanbrekende onderzoek naar de biologie van kanker heeft onder meer geleid tot beter inzicht in chromosoomafwijkingen binnen kankercellen. De resultaten van zijn onderzoek worden gebruikt om de behandeling van kanker verder te verbeteren voor patiënten in het AVL en in andere ziekenhuizen in Nederland en daarbuiten.
Dit is heel recentelijk bevestigd door een panel van internationale experts die onderzocht hebben of de subsidie die het AVL jaarlijks van het KWF ontvangt, goed en doelmatig wordt besteed. Het panel was unaniem van mening dat onder leiding van Medema het AVL een toonaangevende, internationale rol speelt en werkelijk bij draagt aan verbetering van de behandeling van kanker.
Als bestuurder zorgde Medema voor meer aandacht voor vroegdiagnostiek, en was hij betrokken bij de oprichting van het Centrum voor Kwaliteit van Leven. Hij vervulde ook een belangrijke rol in de digitale transformatie van het AVL en de ontwikkeling van het programma Digital Oncology, gericht op onderzoek, diagnose en behandeling.
Vanwege de bijdrage die Medema heeft geleverd aan het kankeronderzoek en de kankerzorg in Nederland en Europa, is René Medema benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Orde van de Nederlandse Leeuw
De Orde van de Nederlandse Leeuw is een van de oudste en hoogste civiele (ridder)orden in Nederland. Koning Willem I heeft de Orde ingesteld op 29 september 1815. Iemand komt in aanmerking voor een onderscheiding in deze orde wanneer een bijzondere verdienste van zeer exceptionele aard wordt verricht voor de samenleving.