Uniek kookboek voor mensen met slikproblemen: FIJN!

10 apr. 2024 09:00

Goed eten is erg belangrijk, zeker als je ziek bent. In het Antoni van Leeuwenhoek zien wij echter geregeld patiënten, zoals hoofd-halskankerpatiënten, die moeite hebben met slikken en daardoor niet meer goed eten. Voor hen kan het lastig zijn om eten door te slikken, of ze verslikken zich snel. Zo verliezen ze het plezier in eten.

De afdeling logopedie en diëtetiek van het AVL en een chef-kok van cateringbedrijf Hutten ontwikkelden hiervoor een (online) kookboek: FIJN! Zo willen wij mensen met slikproblemen helpen om goed te blijven eten en het plezier in lekker eten te behouden óf weer terug te krijgen.

IDDSI Kabeljauwfilet En Doperwten

Voedingsdiktes

Het boek, dat vandaag officieel uitkomt, bevat allemaal lekkere gerechten, alledaags en goed door te slikken op verschillende niveaus van dikte.

Daarnaast biedt het inspiratie en adviezen over hoe je een maaltijd kunt aanpassen qua dikte, zodat iedereen aan tafel hetzelfde kan eten. In het kookboek zijn zeventien lekkere gerechten te vinden zoals kabeljauwfilet met aardappelpuree, salade caprese en wentelteefjes met appel en kaneel.
IDDSI Madeleines

IDDSI

Uniek aan het boek is dat bij elk recept de dikte van de voeding staat aangegeven in een IDDSI level. IDDSI staat voor International Dysphagia Diet Standardisation Initiative. Het is een nieuwe internationale standaard voor voedingsdiktes, ingedeeld in acht niveaus. Deze gaan van dun vloeibare dranken die je door een rietje kunt drinken (IDDSI 0), tot normale vaste voeding (IDDSI 7).

In het boek staan recepten voor IDDSI level 4 (zeer dik vloeibaar/gladgemalen) en 5 (fijngemalen en smeuïg). Ook staat in het kookboek hoe je kunt testen in welk IDDSI level een gerecht valt.
IDDSI Mangosoep

Maakt gezellig samen eten mogelijk

Merel Latenstein, logopedist in het AVL “Ik zie in het AVL veel mensen met slikproblemen. We behandelen in het AVL jaarlijks ruim 3300 patiënten met hoofd-halskanker. Zij hebben door hun ziekte vaak problemen met slikken. Eten kan dan lastiger worden of we zien dat mensen vaak iets anders eten dan hun tafelgenoten. Nu kunnen wij ze inspiratie geven voor het koken van glad- of fijngemalen gerechten en informatie geven over hoe ze een maaltijd kunnen aanpassen qua dikte. Het is toch veel gezelliger als je samen kunt eten!”

Voor iedereen online beschikbaar

Het (online) kookboek is geschikt voor alle mensen met slikproblemen. Want niet alleen kanker kan slikproblemen veroorzaken, maar ook een aandoening van het zenuwstelsel of ouderdom bijvoorbeeld. Er wordt geschat dat ongeveer zes procent van de Nederlandse bevolking slikproblemen heeft. Ook zorgverleners die met deze groep werken of koks in zorginstellingen kunnen het boek gebruiken. Het digitale kookboek is kosteloos in te zien op https://www.avl.nl/kookboekfijn.

Deze website maakt gebruik van cookies

Op onze website plaatsen we cookies om het gebruikersgemak van onze website te verbeteren. Deze cookies zijn essentieel voor een goede werking van onze website.

Functioneel
[2]
  • Microsoft Clarity
    Door plaatsing van deze cookies krijgen wij als organisatie geanonimiseerd informatie over het gebruik van website en waar de websitebezoekers vandaan komen.
  • Virtuele tours
    Door plaatsing van deze cookie gaan we misbruik van deze content tegen.

Voorkeuren aanpassen