Kunstmatige intelligentie verbetert voorspellingen voor borstkankerbehandeling
5 feb. 2025 12:00
De behandeling van borstkanker is vaak intensief en complex. Veel patiënten krijgen eerst een neoadjuvante therapie, zoals chemotherapie of hormoontherapie, om de tumor te verkleinen voordat ze geopereerd worden. Maar niet elke patiënt reageert goed op deze behandeling, en het is moeilijk om vooraf te voorspellen of de therapie effectief zal zijn. Om dit probleem aan te pakken, hebben onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut, het onderzoeksinstituut van het Antoni van Leeuwenhoek, een AI-model ontwikkeld dat artsen hierbij kan helpen.
Borstkanker is wereldwijd de meest voorkomende vorm van kanker en komt voor bij 31% van de vrouwen met een kankerdiagnose. Patiënten die niet direct geopereerd kunnen worden, krijgen vaak eerst neoadjuvante therapie. Na de behandeling onderzoeken artsen of er nog kankercellen aanwezig zijn in de borst of lymfeklieren.
Dit is een ingewikkeld proces waarbij artsen verschillende soorten medische gegevens moeten analyseren, zoals scans, informatie over tumorcellen en klinische gegevens. Dit vraagt om samenwerking tussen specialisten en kost veel tijd. Bovendien werkt neoadjuvante therapie niet bij iedereen, waardoor sommige patiënten onnodige bijwerkingen ervaren zonder dat de behandeling effect heeft.
AI-model helpt artsen bij beslissingen
In een nieuwe studie, gepubliceerd in Nature Communications, hebben onderzoekers van het NKI onder leiding van Ritse Mann een AI-model ontwikkeld: Multi-Modal Response Prediction (MRP). Dit model helpt artsen te voorspellen hoe borstkankerpatiënten op neoadjuvante therapie zullen reageren.
Het onderzoeksteam testte het model met gegevens van 2.436 borstkankerpatiënten die tussen 2004 en 2020 in het NKI behandeld zijn. Waar traditionele AI-modellen vaak slechts één type data gebruiken, combineert MRP meerdere bronnen, zoals radiologische beelden, tumorcelinformatie en klinische gegevens. Hierdoor is het model nauwkeuriger en biedt het inzicht in hoe de voorspellingen tot stand komen, wat de zorg persoonlijker en effectiever maakt.