Nieuwe afspraken over volumenormen kankerzorg en vaatchirurgie

28 mrt. 2025 12:00

Vandaag zijn de volumenormen voor oncologische ingrepen gepubliceerd. Vanaf volgend jaar worden 18 complexe behandelingen bij kanker en vaatziekten alleen nog uitgevoerd in ziekenhuizen die deze ingrepen vaak doen. Dit is het resultaat van landelijke afspraken over minimale aantallen ingrepen per ziekenhuis, de zogenoemde volumenormen. Naast concentratie van zorg zal er ook spreiding plaatsvinden van minder complexe zorg. Ziekenhuizen werken op die manier samen aan de best mogelijke zorg. Lees meer in het complete bericht van Zorginstituut Nederland.

Deze volumenormen hebben tot nu nog geen gevolgen voor patiënten die afspraken bij het Antoni van Leeuwenhoek gepland hebben staan. Vanuit het AVL hebben we de volgende reactie op het nieuws geplaatst op LinkedIn.

"De gedachte is: hoe vaker een ingreep door een specialist wordt uitgevoerd, hoe beter de kwaliteit van zorg. Dit is een goede eerste stap; volume is immers medebepalend voor de kwaliteit van zorg, dus hier iets over afspreken is wijs. Tegelijkertijd is het de vraag of kwaliteit niet méér is dan de aantallen operaties. Wat zijn de gevolgen wanneer ziekenhuizen de norm niet halen? En wat zijn mogelijk consequenties voor de bijvoorbeeld de spoedeisende hulp en IC-zorg?

Wij pleiten vanuit het Antoni van Leeuwenhoek voor een integrale benadering van het zorgaanbod, niet alleen vanuit de operatiekamer. Daarnaast zien we in het AVL dankzij innovaties dat bij zogenaamde de-escalerende behandelingen, een operatie steeds minder vaak nodig is. Denk aan neo-adjuvante immuuntherapie.

Sterk sturen op volumenormen, remt deze innovaties en trends juist af. Beter is het om regionaal te kijken, in ons geval binnen OncoNoVo+, naar wat de belangrijkste uitkomsten zijn voor de patiënt en voor de maatschappij. Dan gaat het over uitkomsten over kwaliteit, maar ook over betaalbaarheid en (fysieke) toegankelijkheid.

Uiteindelijk is kwaliteit van zorg meer dan alleen volumenormen. Vooral transparantie over de uitkomsten van behandelingen zijn van belang, en die moeten we borgen in een regionaal netwerk."