Petur Snaebjornsson
Sinds 2013 werk ik in het Antoni van Leeuwenhoek. Ik ben opgeleid tot klinisch patholoog in het VUmc in Amsterdam. De studie Geneeskunde heb ik gevolgd aan de Universiteit van Reykjavik, IJsland.
Gastrointestinale (GE) pathologie is een van mijn twee belangrijkste aandachtsgebieden. Binnen de gastrointestinale oncologie in het Antoni van Leeuwenhoek zijn wij met name gespecialiseerd in darmkanker, recidief rectumkanker, complexe bekkenoperaties, anuskanker, appendixtumoren (inclusief pseudomyxoma peritonei), HIPEC operaties voor buikvlies-uitzaaiingen, levermetastasen/tumoren, slokdarmtumoren, (erfelijke) maagtumoren, dunne darmtumoren, neuro-endocriene tumoren en moleculaire diagnostiek van de GE-tumoren. De afdeling Pathologie werkt mee aan zeer veel klinische trials voor gemetastaseerde ziekte van het spijsverteringskanaal. Verder is er nauwe samenwerking met het Nederlands Kanker Instituut, het onderzoeksinstituut van het Antoni van Leeuwenhoek, voor verschillende onderzoeken. De pathologieafdeing werkt ook veel samen met de Polikliniek Familiaire Tumoren (PFT) aan diagnostiek in het kader van erfelijke darmtumoren. Ik zit in het bestuur van Dutch Colorectal Cancer Group (DCCG) en in de Nederlandse richtlijncommissie voor dikke darmkanker. In 2016 ben ik gepromoveerd in het kader van darmkanker. In het Antoni van Leeuwenhoek werk ik naast mijn diagnostische werkzaamheden aan wetenschappelijk onderzoek naar darmkanker.
Mijn andere belangrijkste aandachtsgebied is de diagnostiek en wetenschappelijk onderzoek naar primaire tumor onbekend (PTO). Dat is wanneer de bron/tumortype onbekend is. Hiervoor gebruiken wij whole genome sequencing, WGS, d.w.z volledige DNA analyse. In AVL lopen wij in Nederland voor in het onderzoek naar de rol van WGS in de diagnostiek. Zie ook dit interview. Verder ben ik gespecialiseerd in weke delen pathologie.