Diëtetiek
De afdeling Diëtetiek richt zich op het voorkomen en behandelen van problemen rond voeding die ontstaan door de ziekte of de behandeling. Voeding en beweging spelen een belangrijke rol bij het in stand houden en opbouwen van uw conditie. Om die reden helpen onze diëtisten ook om de voedingstoestand van onze patiënten te optimaliseren.
U kunt terecht bij de diëtisten van het Antoni van Leeuwenhoek wanneer u klachten ervaart met eten of drinken, indien u vragen heeft over voeding, of indien u ongewenste gewichtsveranderingen ervaart die samenhangen met uw ziekte of behandeling. Ook kan de diëtist u adviseren over dieetpreparaten, sondevoeding of parenterale voeding. Dit is voeding met een andere samenstelling of vorm dan u gewend bent en die bijvoorbeeld via een slangetje wordt gegeven.
Ons team
Veelgestelde vragen
Hoe kan ik een afspraak maken bij de diëtist? Heb ik een verwijzing nodig?
Voor een aantal groepen patiënten wordt als onderdeel van het behandeltraject standaard een afspraak bij de diëtist van het Antoni van Leeuwenhoek ingepland, hier hoeft u niets voor te doen en u heeft geen verwijzing nodig.
Een afspraak bij de diëtist wordt gemaakt voor patiënten:
- die als gevolg van ziekte of behandeling ondervoed zijn of ondervoed kunnen raken;
- met complexe klachten rondom voeding;
- die kampen met ongewenste gewichtstoename;
- in de laatste levensfase, die behoefte hebben aan een gesprek over de rol van voeding.
Is er voor u geen afspraak gemaakt bij een diëtist en heeft u wel vragen over voeding? Wellicht vindt u uw antwoord terug bij deze veelgestelde vragen of op de website www.voedingenkankerinfo.nl. Met uw verpleegkundige of specialist kunt u overleggen of u voor begeleiding van de diëtisten vanuit het ziekenhuis in aanmerking komt.
Mocht dit niet het geval zijn, dan kunt u zelf de diëtisten van Malnucare benaderen (www.malnucare.nl). Malnucare is een informatie- en behandelcentrum waarmee het Antoni van Leeuwenhoek samenwerkt. Zij hebben spreekuurlocaties in: Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Zeeland, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel, Flevoland en Drenthe. In deze provincies kunnen zij tevens op indicatie op huisbezoek komen.
Een andere mogelijkheid voor het vinden van een diëtist is via de site van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (www.nvdietist.nl). Hier kunt u op postcode en diëtist zoeken. Het is aan te raden om voorafgaand aan het maken van een afspraak, te informeren of de diëtist van uw keuze ervaring heeft met het behandelen van ondervoeding bij ziekte.
Voor begeleiding vanuit Malnucare, of een andere diëtist in de eerstelijnszorg, heeft u geen verwijzing van uw huisarts of specialist nodig. De kosten worden vergoed vanuit de basisverzekering, raadpleeg uw polis voor meer informatie over de vergoeding.
Wanneer stopt de begeleiding van de diëtist?
De begeleiding van de diëtist stopt in principe uiterlijk drie maanden na het einde van uw behandeling, zoals bijvoorbeeld de laatste bestraling, de laatste chemokuur of de datum van ontslag na de operatie zonder dat een nabehandeling gepland is. Is deze termijn inmiddels verstreken en heeft u toch een vraag over voeding voor de diëtist, dan kunt u een diëtist in de 1e lijn raadplegen. Hiervoor heeft u geen verwijzing nodig.