De voordelen van directe borstreconstructie zijn enorm. Het litteken is aanzienlijk kleiner en ook het feit dat een groot deel van de vrouwen met een directe reconstructie hun eigen huidenvelop en tepel kunnen behouden, biedt veel meerwaarde. Bovendien hoeven veel vrouwen hierdoor niet voor een tweede keer geopereerd te worden. Het grootste voordeel zit echter in het psychisch welbevinden. Een directe borstreconstructie ondersteunt het herstel van patiënten in grote mate. Het verbetert het lichaamsbeeld, het psychologisch welzijn en de seksuele beleving. Het vergemakkelijkt ook de kledingkeuze. Er is minder confrontatie met de ziekte en het verlies van de borst.
Onwetendheid over de mogelijkheid van directe borstreconstructie
Leonie Woerdeman, plastisch chirurg in het AVL Borstkankercentrum: 'Gezien de voordelen van een directe reconstructie is het verbazingwekkend dat het percentage vrouwen dat dit in Nederland ondergaat zo laag is. Onwetendheid over de mogelijkheden van directe borstreconstructie lijkt hiervan de belangrijkste oorzaak. In het Antoni van Leeuwenhoek informeren we patiënten altijd uitgebreid over deze optie. Inmiddels is het een uitzondering als een vrouw geen gebruik maakt van deze mogelijkheid.'
Geen invloed op de kwaliteit van de behandeling van borstkanker
Het Antoni van Leeuwenhoek heeft al 20 jaar ervaring met directe borstreconstructie. 'Een reconstructie is niet nadelig voor de behandeling van de borstkanker en de overlevingskansen. Het heeft geen effect op het wel of niet terugkomen van borstkanker. Dit is even goed te controleren en indien nodig, te behandelen,' licht borstkankerchirurg Marie-Jeanne Vrancken Peeters van het AVL Borstkankercentrum toe.
Processen efficiënt inrichten
In 2017 kregen 17.000 vrouwen de diagnose borstkanker. Een derde van deze vrouwen kreeg een borstamputatie. Deze groep vrouwen heeft de mogelijkheid om hun verwijderde borst te laten reconstrueren. Slechts 25% van de vrouwen in Nederland laat dit direct tijdens de amputatieoperatie doen. In het Antoni van Leeuwenhoek gebeurt dit in 77% van de gevallen. Het ziekenhuis heeft het grootste borstkankercentrum van Nederland en hecht veel waarde aan directe reconstructie. Om dit te realiseren moet er wel een mammachirurg en een plastisch chirurg beschikbaar zijn om gezamenlijk de operatie uit te voeren. De processen en logistiek in het AVL Borstkankercentrum zijn dusdanig ingericht dat de reconstructie door de plastisch chirurg direct aansluitend op de borstamputatie kan worden uitgevoerd.
Geef vrouwen een keuze
Oud-patiënt Anouk Jongsma kreeg tien jaar geleden zo'n directe reconstructie in het Antoni van Leeuwenhoek. Zij was ontstemd dat ze hierover in het eerste ziekenhuis waar ze behandeld werd, niets had gehoord. Daarom richtte ze Stichting Borstbeeld op met als doel de bewustwording bij vrouwen hierover te vergroten.
Anouk: 'Ik heb pech gehad en borstkanker gekregen, maar het geluk gehad dat ik uiteindelijk op een plek terechtkwam waar mij een directe borstreconstructie werd aangeboden. Mede hierdoor kijk ik positief terug op mijn behandeling. Die keuze zou een vanzelfsprekendheid moeten zijn voor alle vrouwen in Nederland. Ik vind dat een specialist de plicht heeft een patiënt volledig te informeren over alle opties. Ook over behandelmogelijkheden die een ziekenhuis niet zelf kan aanbieden. Geef vrouwen die keuze'.