Zelfbeeld
Zelfbeeld is het beeld dat u heeft van uw eigen uiterlijk en innerlijk. We maken allemaal dingen mee die ons anders naar onszelf laten kijken en waardoor ons zelfbeeld dus verandert. Soms gaat het aanpassen daaraan heel natuurlijk en soms is dat hard werken. Als u kanker krijgt, is dat een ingrijpende ervaring. Het ziek zijn en behandeld worden vraagt vaak veel en het kan uw zelfbeeld behoorlijk veranderen. Daarmee omgaan is niet altijd makkelijk.
U kunt te maken krijgen met lichamelijke veranderingen, zoals haaruitval of gewichtsverandering. U kunt ook psychische gevolgen krijgen doordat u met onzekerheid geconfronteerd wordt bijvoorbeeld. En ziek zijn en behandeld worden heeft ook vaak impact op uw sociale omgeving
Lichamelijke veranderingen
Lichamelijke veranderingen die horen bij kanker krijgen en daarvoor behandeld worden kunnen u onzeker maken. Operaties geven bijvoorbeeld vaak littekens waardoor het moeilijk kan zijn om uzelf in de spiegel te zien.
Ook angst dat de kanker terugkomt, kan wat doen met het vertrouwen in uw lichaam. Uw lichaam opnieuw leren kennen en zelfvertrouwen opbouwen met bewegen, kan hier bijvoorbeeld bij helpen.
Psychische veranderingen
Alle veranderingen hebben vaak ook een psychisch effect. Misschien kunt u bijvoorbeeld minder hebben dan voorheen en baalt u daarvan. Er komt vaak veel emotie kijken bij ziek zijn. Het kan u veranderen op dat gebied en uw zelfbeeld verandert mee. Als u bijvoorbeeld sneller moet huilen of kwaad wordt dan voor u ziek werd, kan dat lastig zijn om aan te wennen. Ook veranderingen in werk of studie, in de relatie met de mensen om u heen en seksuele veranderingen hebben vaak impact op de manier waarop u naar uzelf kijkt.
Hieronder leggen we het proces van ziek zijn en de impact daarvan op het zelfbeeld verder uit.
De bouwstenen onder uw voeten
-
-
Fase. 1: Vóór de diagnose
U leeft op een fundament.
-
-
Fase. 2: Uw fundament brokkelt af.
Als u de diagnose krijgt en behandeld wordt, brokkelt het fundament onder uw voeten af. Er verandert veel en dat doet wat met hoe u daar uzelf kijkt.
-
-
Fase. 3: U bent niet meer wie u eerst was
Het oude fundament onder uw voeten is weg. Er komt vaak ruimte om stil te staan bij wat er is gebeurd. U gaat zien wat u bent verloren en daarnaast vaak ook wat er wel nog is. U kunt gaan voelen dat u niet meer hetzelfde bent als voor de ziekte en en merkt dat het hard werken is om uw fundament weer op te bouwen.
-
-
Fase. 4: Opbouw hernieuwd zelfbeeld
De bouwstenen van uw fundament worden voorzichtig weer opgebouwd. Er komt ruimte om een nieuwe balans op te maken. U krijgt weer grip op het leven en uw zelfstandigheid wordt vergroot. Door dit proces ontstaat er een hernieuwd zelfbeeld.
Tips bij herstel van uw zelfbeeld
De zorgprofessionals van het CKvL geven de volgende tips die kunnen helpen:
- Vergelijk uzelf niet te veel met anderen.
- Behandel uzelf zoals u ook een naaste zou behandelen; met respect en mildheid.
- Focus u op de dingen waar u invloed op heeft.
- Probeer iedere dag terug te kijken op wat er goed is gegaan of waar u trots op bent.
- Probeer verandering vanuit nieuwsgierigheid te benaderen en te zoeken naar nieuwe mogelijkheden.
- Geef uzelf de tijd.
- Praat met mensen die steunend voor u zijn, bijvoorbeeld familie, vrienden of de huisarts.
- Vraag hen ook om hulp als dat nodig is.
Ondersteuning
in uw eigen omgeving
Als u vragen, zorgen of onzekerheden heeft over uw zelfbeeld kan het helpen die te bespreken met uw naasten of lotgenoten, bijvoorbeeld bij een inloophuis bij u in de buurt. U kunt ook een afspraak maken met de huisarts, die kan dan met u meedenken, ook als u het gevoel heeft dat u meer hulp nodig heeft.
bij het Centrum voor Kwaliteit van Leven
Bij het Centrum voor Kwaliteit van Leven werken verschillende professionals die begeleiding bieden bij vragen, zorgen of onzekerheden rondom uw zelfbeeld als dat door kanker of door de behandeling veranderd is. Deze begeleiding bieden ze aan patiënten van het Antoni van Leeuwenhoek voor, tijdens als na de behandeling. Indien u behoefte heeft aan deze ondersteuning, dan kunt u dit aangeven bij uw behandelend arts, verpleegkundig specialist of verpleegkundige. Zij kunnen u verwijzen naar het Centrum voor Kwaliteit van Leven.