Promotie Mariana Paes Dias: tumoren aanvallen op hun zwakke plek

18 jan. 2023 15:00

“Veel vrouwen met borstkanker hebben baat bij zogenaamde PARP-remmers. Deze medicijnen vallen tumorcellen aan op hun zwakke plek: het mechanisme om zichzelf te repareren. Het probleem daarbij is dat de tumor na verloop van tijd resistent kan worden. Vaak zien we dat er nieuwe mutaties ontstaan, die de tumor opnieuw activeren. Het is dus belangrijk om te achterhalen in welke genen deze mutaties optreden, want dan kunnen we de resistentie misschien voorkomen of uitstellen.

In muismodellen en menselijke cellen ben ik op zoek gegaan naar deze genmutaties, die we vaak al met bestaande medicijnen kunnen aanpakken, zodat er geen resistentie optreedt. In combinatie met PARP-remmers kan deze aanpak de levens van borstkankerpatiënten mogelijk verlengen. Of dat in de praktijk ook werkt, moet uiteraard eerst nog in het ziekenhuis worden uitgezocht.

Ik hoop het. Ik wil graag betekenen voor vrouwen met borstkanker. Dat was mijn doel toen ik hier enkele jaren geleden vanuit het zuiden van Portugal aankwam.

Binnenkort verlaat ik het NKI alweer. Ik begin in het Vall d’Hebron Institute of Oncology (VHIO) in Barcelona. Ik ga vooral de sfeer hier enorm missen. Dat je altijd bij iedereen kunt aankloppen als je een vraag hebt, dat is echt heel bijzonder.”

Dit onderzoek is mede gefinancierd door het European Union Horizon 2020 Research and Innovation Program (Marie Sklodowska-Curie grant), Oncode Institute en Cancer Genomics Netherlands.

Het proefschrift
Using functional genetic screens to understand and overcome PARP inhibitor resistance

Promotor(s)
prof. dr. J.M.M. Jonkers

Praktische informatie over de promotie
Meer informatie en de livestream op de website van Universiteit Leiden.