Hersentumoren
AVL Hersentumorcentrum
Het AVL Hersentumorcentrum houdt zich bezig met diagnostiek en behandeling van tumoren van het zenuwstelsel. De hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen vormen samen het zenuwstelsel. Bij tumoren in de hersenen of het ruggenmerg kan het gaan om een tumor die in de hersenen is ontstaan, een glioom. Tumoren in de hersenen of het ruggenmerg kunnen ook veroorzaakt worden door uitzaaiingen van tumoren elders in het lichaam (bijvoorbeeld borst- of longkanker).
Onze medisch specialisten, verpleegkundig specialisten, physician assistants, verpleegkundigen, radiotherapeuten, nucleair geneeskundigen, doktersassistenten en onderzoekers zetten zich iedere dag voor de volle 100% in om patiënten de meest optimale behandeling te geven met de hoogste kwaliteit van leven.
U bent bij ons in de best mogelijke handen. Wij weten wat er op u en uw naasten afkomt. U staat er niet alleen voor.
Hoe werkt het maken van een afspraak?
Onze medewerkers helpen u graag verder.
-
14 dagen
Operatie
We streven ernaar om kwaadaardige tumoren binnen veertien dagen te opereren
-
6 dagen
Second opinion
U kunt doorgaans binnen zes dagen terecht voor een second opinion
Second opinion
Daarom het AVL Hersentumorcentrum
U krijgt uitstekende medische zorg
We behandelen al ruim 30 jaar mensen met hersentumoren. De combinatie van hoogwaardige patiëntenzorg en vooruitstrevend wetenschappelijk onderzoek zorgt dat we tot één van de beste centra van Nederland behoren. Belangrijke redenen om voor het AVL Hersentumorcentrum te kiezen:
- Het AVL Hersentumorcentrum is een expertisecentrum voor patiënten met een glioom (primaire hersentumor).
- Zeer korte wachttijd voor onze second opinion poli voor een tweede mening.
- Zeer korte wachttijden tot de eerste afspraak en start behandeling.
- Veel aandacht voor de patiënt en zijn/haar naasten.
- Veel aandacht voor ondersteunende zorg, zoals fysiotherapie, psychologische hulp, diëtetiek en revalidatie.
- Bij het gehele traject is er een vast contactpersoon en een vast behandelteam dat multidisciplinair werkt.
- Mogelijk om deel te nemen aan wetenschappelijke studies.
-
1165
patiënten met hersentumoren -
193
nieuwe patiënten
Patiënttevredenheid in het Antoni van Leeuwenhoek
Patiënten beoordelen het Antoni van Leeuwenhoek met de volgende rapportcijfers.
-
8.7Deskundigheid
-
8.9Luisteren
-
9.0Uitleg
-
8.7Wensen bij keuze behandeling
-
8.8Samen beslissen
Het behandelteam
Iedere patiënt van het AVL Hersentumorcentrum bespreken wij in ons multidisciplinaire team. Dit is een groep artsen die gespecialiseerd is in hersentumoren (neuro-oncologen, neurochirurgen, radiotherapeuten, oncologen, radiologen, verpleegkundig specialisten en pathologen). Zij bespreken uw situatie aan de hand van uw uitslagen en medische gegevens en overleggen welke behandeling voor u het beste is. Vervolgens bespreekt uw eigen arts dit plan met u. In het Antoni van Leeuwenhoek bent u een gelijkwaardige gesprekspartner en beslist u mee over uw eigen behandeling. Wij leiden tevens fellows en arts-assistenten op in de specialistische zorg voor neuro-oncologie.
Voor de hersenoperaties is er een zeer nauwe samenwerking met de neurochirurgen van het Amsterdam UMC. Deze neurochirurgen zijn ook onderdeel van ons multidisciplinair team.
Internisten
Neurologen
Neurochirurg
Radiologen
Radiotherapeuten
Verpleegkundig specialisten
Nieuws
Trials
Het Antoni van Leeuwenhoek is naast een ziekenhuis ook een gerenommeerd onderzoeksinstituut op het gebied van kanker. Dagelijks zetten 700 bevlogen onderzoekers zich in om beter te begrijpen hoe kanker ontstaat en hoe we het kunnen genezen. Ook op het gebied van hersentumoren voeren wij veel wetenschappelijke studies (trials) uit. Indien een studie voor u geschikt is, zal de behandelend arts dit met u bespreken.
Meest gestelde vragen
Wat is de second opinion poli van het AVL Hersentumorcentrum?
Vrijwel alle patiënten die komen voor een second opinion kunnen terecht op onze second opinion poli. Wij weten dat tijd een zeer belangrijke factor is bij de behandeling en daarom zorgen wij voor een zo kort mogelijk tijd tot second opinion/ diagnose, eventuele operatie en verdere behandeling. De second opinion poli wordt gehouden op vrijdag. Eerst vindt het gesprek met de patiënt plaats, vervolgens wordt de patiënt besproken in ons multidisciplinair overleg waar alle specialisten bij betrokken zijn. In het begin van de middag koppelt de neuroloog het behandeladvies terug. Wanneer relevant sluiten de radiotherapeut en neurochirurg hierbij aan.
Hoe vraag ik een second opinion aan?
Allereerst neemt u contact op met uw huidig behandelend specialist in het ziekenhuis of uw huisarts. Diegene kan de verwijsbrief digitaal naar ons versturen via www.avl.nl/verwijzers en hierbij direct uw (medische) gegevens en verslagen van onderzoeken meesturen. Eventueel beeldmateriaal kan op een cd-rom per post naar ons worden verstuurd. Nadat alle gegevens door ons ontvangen zijn, wordt dit door het medisch team beoordeeld. Daarna wordt met u een afspraak ingepland. De afdeling Planning neemt hiervoor contact met u op.
Hoe snel kan ik bij jullie terecht?
Nadat uw aanvraag voor een second opinion binnen is gekomen, wordt u direct geplaats op de second opinion poli. Aangezien deze op vrijdag is, is de wachttijd afhankelijk van de dag van uw aanvraag. De gemiddelde wachttijd is 4 dagen. Voor een eerste afspraak kunt u ook binnen enkele dagen terecht.
Hoe snel kan ik geopereerd worden?
De gemiddelde wachttijd tot een behandeling is binnen het AVL Hersentumorcentrum 14 dagen. Dit geldt voor de operatie, maar ook voor een behandeling met chemotherapie of bestraling. We doen er alles aan om de behandeling zo snel mogelijk te starten, omdat dit ook sterk samenhangt met de prognose van de ziekte.
Zijn er nieuwe behandelingen waarnaar onderzoek wordt gedaan en kom ik daarvoor in aanmerking?
Gemiddeld lopen er 5 verschillende onderzoeken (trials) naar hersentumoren. Elke studie richt zich op een specifieke doelgroep. Uw behandelaar bespreekt met u wat in uw situatie het beste is.
AVL Foundation
Meer onderzoek minder kanker