Wat gaat er gebeuren?
Als u in aanmerking komt voor een vena porta embolisatie, dan wordt u doorverwezen naar de interventieradioloog. Hier ontvang u meer uitleg over de procedure. Vaak heeft u dezelfde dag een afspraak bij de anesthesie medewerker om te kijken of u fit genoeg bent om sedatie (een roesje) te krijgen.
Als u medicatie gebruikt die bloedstolling voorkomt, moet u deze indien mogelijk vóór de ingreep stoppen. Voor deze behandeling wordt u meestal 1 nacht opgenomen in het ziekenhuis. U mag tot 8 uur voor de ingreep eten en tot 4 uur voor de ingreep helder vocht drinken.
Voor de behandeling wordt u in slaap gebracht door een gespecialiseerde anesthesie medewerker. De ingreep vindt plaats op de afdeling radiologie. U ligt op uw rug op een tafel met een röntgenbuis, deze tafel die is ontworpen om te worden gebruikt bij beeldgeleide procedures. Met behulp van echo en een röntgenapparaat wordt een poortader aangeprikt via uw zij of maagkuiltje. Er worden foto’s gemaakt met contrast om de anatomie van de poortader precies in kaart te brengen. Hierna zal de interventieradioloog het deel van de poortader dat u niet meer nodig heeft dichtmaken met behulp van kleine deeltjes, lijm, fijne metaaldraadjes en/of een plug. Na de behandeling wordt de aanprikplaats in de zij gedicht met behulp van lijm of een plugje.
Na de behandeling kunt u rustig wakker worden op de uitslaapkamer. Als u goed wakker bent dan mag u weer naar de verpleegafdeling. De meest patiënten gaan de volgende dag weer naar huis. Ongeveer 3-4 weken na de ingreep zal u een nieuwe CT (en MRI) scan krijgen om te beoordelen of de lever voldoende is gegroeid en u nog steeds geschikt bent voor de lever operatie.
Wat zijn de risico’s en bijwerkingen?
Na de behandeling hebben de meeste patiënten milde pijnklachten aan de behandelde kant van de lever. Zo nodig krijgt u hiervoor pijnstilling mee naar huis. In zeldzame gevallen kunt u last krijgen van misselijkheid en overgeven, buikpijn en koorts. Dit gaat vanzelf weer over.
Mogelijke complicaties zijn:
- Bloeduitstorting ter plekke van de aanprikplaats.
Een inwendige bloeding. Dit kan zich uiten door pijn, duizeligheid of transpireren. Krijgt u hier last van, waarschuwt u dan de verpleegkundige.