Marcel van Herk wint Impact Award 2018

20 jun. 2018

Marcel van Herk heeft gisteravond de Impact Award 2018 gewonnen van Innovation Exchange Amsterdam (IXA) in de categorie beta/life sciences. Deze award kreeg hij voor zijn belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van beeldgestuurde bestralingstherapie. Door zijn bijdrage is de nauwkeurigheid van radiotherapie aanzienlijk verbeterd waardoor ontelbare levens gered, of verlengd zijn.

Marcel en zijn team hebben een cruciale rol gespeeld bij het ontwikkelen van een nieuw bestralingstoestel waaraan ook een CT-scanner werd toegevoegd zodat vlak voor de bestraling kan worden gecontroleerd of de tumor inderdaad precies op de goede plek ligt. Dat apparaat staat nu bekend als de Conebeam CT en is inmiddels wereldwijd de standaard voor radiotherapie.

Voordat de Conebeam CT er was, werd er een aparte CT-scan gemaakt van patiënten en op basis van de positie van de tumor werd er toen een bestralingsplan opgesteld. Als de patiënt dan na een week terugkwam voor de eerste bestraling was men niet zeker of de tumor nog op dezelfde plek zou liggen. Daarom werd er een ruim bestralingsplan opgesteld voor een gebied waar de tumor zich zou moeten bevinden, maar daarbij werd ook relatief veel gezond weefsel bestraald, met alle gevolgen van dien. Met de ontwikkeling van de Conebeam CT kan vlak voor de bestraling worden bekeken of de tumor inderdaad nog op de juiste plek ligt en kan het bestralingsplan ter plekke nog worden aangepast zodat de schade voor gezond weefsel tot een minimum beperkt blijft.

In de video hieronder legt Marcel uit hoe de Conebeam CT werkt (de video is in het Engels):

NB: Marcel van Herk is inmiddels niet meer werkzaam in het Antoni van Leeuwenhoek. De uitvinding waarvoor hij de Award heeft ontvangen, heeft hij echter wel geheel in zijn tijd bij het Antoni van Leeuwenhoek gerealiseerd.