Opening Oncode Instituut door Koningin Maxima

5 feb. 2018

Met de lancering van Oncode Institute verenigen Nederlandse toponderzoekers op het gebied van kanker zich om het verschil te maken voor de patiënt. Dit onafhankelijke instituut, richt zich op drie pijlers: excellent onderzoek, intensieve samenwerking en behandelmethoden sneller in de kliniek krijgen. Het doel is om fundamentele inzichten over kanker zo efficiënt mogelijk te vertalen naar betere en meer betaalbare zorg. De komende vijf jaar investeert KWF Kankerbestrijding, samen met de ministeries van Economische Zaken en Klimaat (EZK), Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Health~Holland, NWO en ZonMw in totaal €120 miljoen in Oncode Institute. Hare Majesteit de Koningin opent Oncode Institute op 5 februari samen met patiënten, onderzoekers en partners in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam.

"Het Oncode Institute geeft een forse impuls aan het sneller naar de kliniek brengen van fundamentele inzichten in de biologie van kanker" Ton Rijnders, General Director Oncode Institute.

Samen kanker te slim af

Vijf vooraanstaande Nederlandse kankeronderzoekers sloegen de handen ineen om Oncode Institute te realiseren: René Bernards (Antoni van Leeuwenhoek), Anton Berns (Antoni van Leeuwenhoek), Hans Bos (UMC Utrecht), Hans Clevers (Prinses Máxima Centrum & Hubrecht Instituut) en Jan Hoeijmakers (Erasmus MC & Prinses Máxima Centrum). Met samenwerking als uitgangspunt bundelen zij de krachten van 43 excellente onderzoeksleiders op het gebied van kanker in Nederland afkomstig van de negen partnerinstituten van Oncode Institute. Deze onderzoeksleiders brengen weer hun eigen onderzoeksteams mee waardoor er in totaal 560 academische onderzoekers samenwerken binnen één overkoepelende strategie om de code van kanker te kraken.

"Outsmarting cancer, impacting lives."Motto Oncode Institute.

Impact in de kliniek

Kanker raakt ons allemaal. Een op de drie Nederlanders krijgt kanker. En ieder uur sterven er vijf mensen aan de gevolgen ervan in Nederland. Om kanker te slim af te zijn, wil Oncode Institute het ontstaan en verloop van de ziekte veel beter begrijpen op moleculair niveau. Om nieuwe behandelmethoden zo snel mogelijk in de kliniek te krijgen, stelt Oncode Institute een team van valorisatie-experts aan. Juist deze stap moet de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren en zelfs levens redden.

"Alleen door de krachten te bundelen kunnen we kanker te slim af zijn. Voor patiënten is het Oncode Institute een baken van hoop." Koos Boering, Directeur a.i. KWF Kankerbestrijding.

Programma Lancering Oncode 5 februari - 10.00 - 16.30 uur

Hare Majesteit de Koningin opent Oncode Institute om 10.45 uur op 5 februari 2018 in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. Dit gebeurt in de aanwezigheid van onder andere de ministers Bruno Bruins (VWS) en Ingrid van Engelshoven (OCW) en DG Bertholt Leeftink (EZK). Het programma van de lancering bestaat verder uit keynote-speeches van: Hans Clevers (Prinses Máxima Centrum), Koos Boering (Directeur a.i. KWF Kankerbestrijding), Jan Schellens (Antoni van Leeuwenhoek), Robbert Dijkgraaf (Institute for Advanced Study, Princeton) en David Livingston (Harvard Cancer Center).

Over Oncode Institute

Oncode Institute is een onafhankelijk instituut dat zich inzet om fundamentele inzichten over kanker zo efficiënt mogelijk te vertalen naar betere en meer betaalbare zorg voor de patiënt. Een team van vooraanstaande kankeronderzoekers, werkzaam in Nederland, is samengebracht onder een overkoepelende strategie in een missiegedreven instituut dat zich richt op drie pijlers: excellent onderzoek, intensieve samenwerking en krachtige valorisatie. KWF Kankerbestrijding investeert samen met de ministeries van Economische Zaken en Klimaat (EZK), Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Health~Holland, NWO en ZonMw, in totaal €120 miljoen in Oncode Institute tot 2022.

Open brief René Bernards: Nieuw medicijn sneller bij kankerpatiënt via Oncode


www.oncode.nl