Drie onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek krijgen Vidi-subsidie

24 mei 2019

Drie ervaren onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek hebben ieder een Vidi-financiering van 800.000 euro gekregen van NWO. Olga Husson, Leila Akkari en Martin Fast kunnen daarmee de komende vijf jaar hun eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen. Boeiend onderzoek naar immuuntherapie voor hersenkanker, software voor betere radiotherapie, en de langetermijngevolgen van kanker(behandeling) bij jongvolwassen patiënten. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kent Vidi's toe aan ervaren wetenschappers die vernieuwend onderzoek doen.

Jongvolwassen en kanker?! - Olga Husson

Jongvolwassen kankerpatiënten (18-39 jaar) vormen een unieke groep. Zij worden in een levensfase waarin zij ontwikkelingsmijlpalen proberen te bereiken, geconfronteerd met een levensbedreigende, voor hun leeftijd, zeldzame ziekte en agressieve behandeling daarvan. Dit onderzoek brengt in kaart welke jongvolwassen kankerpatiënten risico lopen op (lange-termijn) medische en psychosociale problemen en waarom.

Het gebruik van immuuncellen voor de behandeling van hersentumoren - Leila Akkari

Glioblastoom is een dodelijk type hersenentumor dat zeer lastig te behandelen is. Hoe kunnen normale immuuncellen, die overvloedig aanwezig zijn in deze tumoren, gebruikt worden om de ziekte uit te roeien? Door verschillende behandelopties te combineren, probeert dit onderzoek een effectieve therapie voor glioblastoompatiënten te ontwikkelen.

Adaptieve long radiotherapie met het hart op de juiste plaats - Martin Fast

Het veilig vernietigen van kankercellen met radiotherapie is lastig omdat beeldvorming tijdens de behandeling ontbreekt. Echter, nieuwe bestralingstoestellen met een ingebouwde MRI-scanner kunnen de interne anatomie van patiënten constant in de gaten houden. In dit project ontwikkelen onderzoekers software om tijdens longbehandelingen automatisch te corrigeren voor beweging van de tumor door ademhaling en hartslag.

Lees meer over Vidi-financieringen en gehonoreerde projecten op de website van NWO.