Kankeronderzoeker Piet Borst krijgt eredoctoraat van Universiteit van Bern

6 dec. 2019 10:00

De Universiteit van Bern reikt op zaterdag 7 december 2019 een eredoctoraat uit aan Piet Borst, staflid en oud-directeur van het Nederlands Kankerinstituut/Antoni van Leeuwenhoek. Hij is tevens emeritus hoogleraar klinische biochemie en moleculaire biologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Borst ontvangt het doctoraat voor zijn baanbrekend onderzoek aan celorganellen zoals mitochondriën, slaapziekteverwekkers en geneesmiddelenresistentie van kankercellen, en voor zijn bijdragen aan onderzoek en onderzoeksbeoordeling in Zwitserland.  Zijn relatie met Bern gaat al ver terug. In de tachtiger jaren werkte hij nauw samen met de parasitologen in Bern en in 1990 kreeg hij de Dr. Albert Wander prijs van de universiteit. Die prijs is ook bekend als de ‘heisse Ovi Preis’, omdat Wander zijn geld verdiend heeft met de productie en verkoop van Ovomaltine.

In de afgelopen jaren volgde een nauwe samenwerking met prof. Sven Rottenberg, voormalig postdoc in de groep Borst, nu hoogleraar in Bern. Deze samenwerking is een voortzetting van het onderzoek aan chemotherapie resistentie, waarmee Rottenberg in het NKI-AVL in de groep Borst is begonnen. Borst was copromotor bij een promotie onder leiding van Rottenberg in Bern en heeft daarnaast geregeld bijgedragen aan de beoordeling van subsidie-aanvragen in het hoofdkwartier van het Zwitserse pendant van NWO in Bern.

Eerder ontving Borst een eredoctoraat van de Universiteiten van Dundee en Leiden. ​